У день голосування Громадянська мережа ОПОРА здійснювала спостереження у 4 ОТГ Луганської області. Про типові порушення, рівень матеріально-технічного забезпечення виборчого процесу та попередні результати голосування розповіли спостерігачі ОПОРИ під час прес-конференції 1 листопада.

Всього у 4 ОТГ області було створено 40 дільничних виборчих комісій (найбільше у Біловодській ОТГ — 30 ДВК). Організацію виборчого процесу забезпечували 53 члени територіальних та 598 дільничних виборчих комісій. Всі дільниці відкрились та закрилися в день голосування вчасно. Зі слів спостерігачів, типовими порушеннями під час дня голосування була невелика наявність агітаційних матеріалів, недостатнє матеріально-технічне забезпечення виборчого процесу та підвіз виборців.

Зранку в день голосування на виборчій дільниці №440149 у смт Красноріченське спостерігачі ОПОРИ виявили агітаційний матеріал політичної партії «Наш край». Члени комісії повідомили, що вони не помітили, а потім не звертали уваги на ці матеріали, які були розміщені в приміщенні для голосування.

«У Біловодській та Красноріченській ОТГ були відсутні інформаційні матеріали про кандидатів у депутати та на посаду голів. Зі слів голів  територіальних виборчих комісій їм не вистачило коштів для друку цих матеріалів. Також ми не одноразово фіксували дискомфортні умови для волевиявлення громадян в день голосування, а саме недостатнє освітлення у виборчих кабінках, тому частина виборців була змушена спочатку знайомитись зі змістом бюлетенів, а потім вже заходити до виборчої кабінки та робити свій вибір», — зазначив Максим Данильченко,  довготерміновий спостерігач ОПОРИ.

Складна ситуація протягом дня відбулась у Біловодській ОТГ. Напередодні дня голосування у суботу, 28 жовтня, була виявлена помилка у прізвищі  одного з кандидатів на посаду селищного голови цієї ОТГ. Всі бюлетені з виявленою помилкою були передруковані. Один з кандидатів подав позов до суду відносно можливого зникнення цих зіпсованих бюлетенів. Після декількох засідань суд вирішив відхилити даний позов.

Luganshana Press konferenciya 01112017 3

В день голосування у Красноріченській ОТГ був організований підвіз виборців. Як повідомила спостерігачам ОПОРИ голова Бараниківської сільської ради Тетяна Несмашна, цей підвіз був організований за кошти місцевого бюджету.

«Ми вже отримали офіційну відповідь від Бараниківської сільської ради. В цей день кошти з місцевого бюджету на  підвіз виборців не виділялись. Є заява до поліції з цього приводу, номери автобусів, які цим займались, і тепер завдання правоохоронців встановити, хто є замовником підвозу виборців у цій громаді в день голосування. Нагадаємо, що підвіз виборців може бути проплачений тільки або за кошти місцевого бюджету, або з виборчого фонду кандидата, при цьому жоден кандидат чи партія не відкривали виборчий рахунок у Красноріченській ОТГ», — розповів Володимир Смоляков, інший довготерміновий спостерігач ОПОРИ.

Були і значні технічні помилки з боку членів виборчих комісій. Наприклад, на дільниці № 440149 виявилось, що виборці, які голосували за місцем перебування, не поставили свого підпису у витягу реєстру виборців. Бюлетені всіх 78 виборців, які проголосували «на дому», були визнанні недійсними. Крім того, у Біловодський ОТГ спостерігачі ОПОРИ помітили присутність на виборчих дільницях народного депутата від «Нашого краю» Сергія Шахова.

До того ж, народний депутат давав вказівки дільничним виборчим комісіям щодо їхньої роботи. По даному факту було складено акт про порушення. В  той же час сам народний депутат публікував фото своєї присутності на виборчих дільницях у власному профілі у Фейсбуці. Нагадаємо, що у частині 9 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори» передбачено перелік осіб, що мають право бути присутніми на засіданнях виборчої комісії, у приміщеннях виборчої дільниці. Перебування інших осіб на виборчій дільниці під час проведення голосування, а також на засіданні комісії під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування не дозволяється.

Представник Радикальної партії Григорій Пригеба в день голосування також заходив до виборчих комісій, і в той же день він також виставляв на своїй сторінці в Фейсбуці такі фото.

Загалом у день голосування до поліції надійшло 7 заяв з приводу порушення виборчого законознавства. 2 заяви стосувались виборів до Біловодської та 5 — до Красноріченської об'єднаної територіальних громад. У Біловодській ОТГ були наступні заяви до поліції: помилки у прізвищі кандидата у виборчому бюлетені, а також неможливість голосування громадянина у зв'язку з  відсутністю у списку виборців. Одна заява про порушення у Красноріченській ОТГ стосувалась розміщення агітаційного матеріалу однієї політичної партії у приміщенні для голосування на виборчий дільниці, друга — стосовно підвозу виборців до виборчих дільниць, третя заява відносно роздачі представником однієї з політичних сил своїх візитівок біля виборчої дільниці, четверта – про неможливість голосування громадянина у зв'язку з  відсутністю у списку виборців, а також поліції надійшла заява з приводу розміщення агітаційного матеріалу в день голосування у смт Красноріченське.

Найбільша явка виборців була зафіксована у Привільській ОТГ – 67,5% (781 виборець), а найменша в Красноріченській ОТГ – 34,7% (1882 виборця). В Нижньодуванській громаді на виборчі дільниці прийшло 56,28% (1353 особи) виборців, а Біловодській ОТГ – 48,18% (8680 особи) виборців. Загальна кількість виборців у 4 ОТГ — 27075 осіб, у голосуванні взяло участь 12696 виборців. Таким чином, загальна явка на виборах у області склала — 46,89% виборців.

«Нами не було зафіксовано таких грубих порушень, як підкуп чи залякування виборців, тиск на учасників виборчого процесу, адміністративний ресурс тощо. Але, звісно, порушення різного типу є, і тому ми будемо слідкувати за їх розслідуванням з боку правоохоронних органів», — зауважив Максим Данильченко.

ТВК ще в понеділок закінчили прийом виборчої документації від дільничних виборчих комісій та зараз формують протоколи встановлення підсумків голосування у своїх громадах.

За попередніми даними 3 з 4 новообраних голів (Красноріченське, Нижньодуванська та Привільська) є представники БПП, 1 — з Нашого краю (Біловодська). Загалом у цих 4 ОТГ буде обрано 80 нових депутатів. 78 депутатських мандатів, можливо, отримають наступні 5 учасників виборчого процесу: 33 (самовисуванці), 15 (БПП), 13 (БЮТ), 11 (Наш край), по 3  від Радикальної партії Олега Ляшка та УКРОПу, по 1 від Аграрної партії та "Опозиційного блоку".

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Максим Данильченко,

довготерміновий спостерігач за виборами у Луганській області  

тел.: 099 064 96 54

email: [email protected] 

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)