Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Луганщині зафіксували той факт, що жоден з 76 кандидатів в депутати та на посаду голови Чмирівської сільської об’єднаної територіальної громади, не відкрив рахунків та не здав проміжний фінансовий звіт поточного рахунку виборчого фонду. Останнім строком подачі проміжних фінансових звітів, згідно з виборчим законодавством, було 12 грудня 2016 року.

Відповідно до ч. 8 ст. 71 Закону України «Про місцеві вибори» аналіз фінансових звітів здійснює територіальна виборча комісія.

Факт не здачі фінансових проміжних звітів спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА підтвердила заступник голови Чмирівської сільської ТВК Катерина Зінченко: «Жоден з кандидатів не здавав нам фінансові звіти. І ніхто з кандидатів навіть не відкривав рахунки для використання коштів. Про це навіть розмов не було».

Згідно з ч.2 ст. 68 Закону України «Про місцеві вибори» «Місцева організація партії, кандидати в депутати від якої зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатних виборчих округах, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости для фінансування своєї передвиборної агітації можуть утворити власний виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом».

Також, як зазначено в ч. 6 ст. 71 Закону України «Про місцеві вибори», «розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посади сільського, селищного, міського голови старости зобов’язаний не пізніш як за п’ять днів до голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування за формою, встановленою Центральною виборчою комісією…».

При цьому, як уже неодноразово фіксували спостерігачі ОПОРИ, кандидати здійснювали передвиборчу агітацію. А згідно з частиною 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори»: «Передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється».

Таким чином кандидати, що витрачали кошти на передвиборчу агітацію, дану норму закону порушили.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.