Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували розповсюдження агітаційних листівок за кандидатів від ВО «Батьківщина», на яких відсутні вихідні дані.

Листівки мають друкований текст з обох сторін. На одній сторінці листівки написано заклик голосувати за кандидата в депутати від ВО «Батьківщина» у вказаному виборчому окрузі та кандидата на посаду сільського голови Юрія Кагалу. На цій стороні листівки також розміщено фото кандидата в депутати і кандидата на посаду сільського голови Юрія Кагали та партійну символіку ВО «Батьківщина» разом з партійним гаслом. З іншої сторони листівки розміщено передвиборчу програму кандидата на посаду голови Чмирівської сільської об’єднаної територіальної громади Юрія Кагали та партійну програму ВО «Батьківщина». Але на листівках відсутні вихідні дані про їх друк, тираж та замовника друку.

agit gazrta

agit lystivka1

agit lystivka2

Прес-секретар Луганської обласної організації ВО «Батьківщина» Дмитро Будько пояснив спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА причину відсутності вихідних даних на листівках: «Так, немає на листівках вихідних даних. Але вони [листівки] йдуть як додаток до наших агітаційних газет, де вказано вихідні дані і вони роздруковані на власному обладнанні».

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що відсутність вихідних даних суперечить вимогам ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори», де зазначається, що друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Відсутність вихідних даних також може свідчити про те, що друк був здійснений не з виборчого фонду кандидата, а згідно з ч. 6. ст. 54 цього Закону України «Про місцеві вибори» передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Як повідомили спостерігачам ОПОРИ у ТВК, кандидат свій виборчий фонд не реєстрував.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.