4 грудня відбулись засідання дільничних виборчих комісій, які забезпечуватимуть голосування на виборах до Чмирівської сільської об’єднаної територіальної громади. На виборчій дільниці №440593 засідання вважається таким, що не відбулось, через відсутність кворуму, оскільки шість членів комісії самовільно покинули засідання.

Лише 3 з 4 ДВК змогли провести успішно свої перші засідання. Цей факт спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА підтвердила заступник голови Чмирівської ТВК Катерина Зіньковська: «В селах Бутове і Вишневе ДВК провели свої засідання без проблем. В Чмирівці комісія на виборчій дільниці №440592 теж фактично без екстрених випадків, лише двоє членів даної ДВК Світлана Стрельцова (за поданням голови РВК) і Роман Войтенко («Опозиційний блок») відмовились приймати присягу через їх вимогу провести заміну діючого голову Миколу Туріка від «Батьківщини» на Ларису Ганжу від «Опозиційного Блоку», що не передбачено Законом. Але це не вплинуло на ситуацію та кворум комісії зберігся. Лише на виборчій дільниці №440593 засідання вважається таким, що не відбулось через відсутність кворуму, адже 6 членів комісії сприяли зриву засідання. Тому ми будемо звертатись до штабів політичних партій про проведення замін».

Також член ДВК ВД №440593 Ніна Щіпанова (Об єднання «Самопоміч») повідомила спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА, що під час засідання ДВК член комісії Віталій Царевський («Опозиційний блок») погрожував іншим членам ДВК в’язницею та засідання комісії було зірвано шістьма членами: «Віталій Царевський заявив під час засідання, що буде він головою ДВК, мотивуючи це тим, що він колишній працівник СІЗО і знає законодавство, а голову Лідію Турік запропонував зробити секретарем комісії. Ми йому пояснили, що за законом ми не можемо цього зробити, на що він відповів, що посадить нас у в’язницю за незнання членами комісії закону. Після цього ми подзвонили до ТВК, щоб вони розібрались в даній ситуації. Слід відзначити, що з 14 членів комісії були присутні 13 осіб, адже Олена Дубовик не змогла прийти через хворобу і повідомила, що на наступному засіданні прийме присягу. Після того як розібрались, члени комісії почали писати текст присяги, щоб її скласти і розпочати засідання. Але 6 членів ДВК, а саме секретар Вікторія Кордубан від «БПП «Солідарність», члени комісії Віталій Царевський і Тетяна Войтенко від «Опозиційного блоку», Оксана Войтенко від кандидата Сергія Войтенка, Людмила Лінник від кандидата Олени Протопопової і Олена Баштинська від голови РВК просто мовчки покинули засідання. Віталій Царевський перед тим сказав, що відмовляється працювати в комісії. Таким чином було порушено кворум і засідання не відбулось».

Ситуацію прокоментував також і член ДВК Віталій Царевський: «Я як свідомий громадянин  прийняв рішення забезпечити проведення виборів, працюючи в комісії. Але я не знав, що я буду працювати за квотою «Опозиційного блоку». Тому я прийняв рішення відмовитись працювати в комісії». Ситуацію стосовно погроз посадити до в’язниці інших членів ДВК Віталій Царевський відмовився коментувати.

Таким чином засідання ДВК ВД №440593 не відбулось та присутні члени Чмирівської ТВК і ДВК ВД №440593 склали заяву до Старобільського РВ ГУНП про зрив засідання 6 членами комісії.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.