На дільниці №350280, що у Катеринівській ОТГ Кіровоградської області, спостерігач ОПОРИ виявив відеокамери, відтак викликав на дільницю правоохоронців. Ще одне повідомлення про відеокамери на дільниці надійшло до поліції від кандидата на посаду селищного голови Катеринівської ОТГ з  дільниці № 350279, що у с. Обознівка.

На дільниці у Катеринівці, за словами Інни Вороняну, директорки будинку культури, в якому розташована дільниця, відеокамера встановлена згідно з рішенням виконавчого комітету сільської ради. Зазначимо, що секретар Обознівської сільської ради є кандидаткою на посаду сільського голови Катеринівської ОТГ і її підпис стоїть у документі про встановлення відеокамер.

Голова Катеринівської сільської виборчої комісії Надія Протасова заявила, що про обладнання дільниць камерами їй невідомо.

kropyvnytskyi 29.10.2017 3

У Обознівці камеру встановили також згідно з рішенням  виконавчого комітету Обознівської сільської ради від 14 серпня 2017 року з обґрунтуванням: «Забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян та забезпечення громадського порядку в громадських місцях, місцях загального користування».

kropyvnytskyi 29.10.2017 1

Спостергіач ОПОРИ зареєстрував заяву в поліції про ймовірне порушення таємниці голосування. Після заяви спостерігача та акта про порушення прав учасників виборчого процесу камери на обох дільницях заклеяли скотчем.

kropyvnytskyi 29.10.2017 2

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 та 2 статті 7 Закону України «Про місцеві вибори» голосування на місцевих виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.