Напередодні виборів у сільраді села Обознівка, що входить до Катерининської об’єднаної територіальної громади Кіровоградської області, виборцям-пенсіонерам пропонують відкрити рахунок у банку, щоб отримати 300 гривень.

Як дізналися спостерігачі ОПОРИ у сільській раді, виплати будуть здійснюватися на виконання соціальної програми «Ветеран» на 2016-2020 роки, затвердженої ще 25.12.2015 року. А на реалізацію програми у 2017 році у бюджеті населеного пункту передбачено 140 тисяч гривень. Сама програма на сайті сільської ради відсутня.

Ознайомитися зі змінами до бюджету та з’ясувати, чому програму активізували саме наприкінці жовтня 2017 року, спостерігачам не вдалося. 24 жовтня спостерігачі намагалися  зареєструвати запит на публічну інформацію, для ознайомлення з інформацією про соціально-економічну програму, проте представники сільради відмовилися його реєструвати, через “перебування секретаря у відпустці”. За словами спеціаліста сільської ради Юлії Драченко, відповідні документи перебувають у бібліотеці та в кабінеті секретаря сільської ради. Однак бібліотека сільської ради виявилася зачиненою, а секретар сільради Тетяна Терещенко,  яка є також кандидатом на голову ОТГ, наразі у відпустці та на телефонні дзвінки не відповідає. Зауважимо, що голова Обознівської сільради звільнився ще рік тому. Тому секретар сільради виконує відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування” обов’язки голови.

foto kropyvnytskyi 24.10.2017 katerynyvka

Треба зазначити, що Закон України «Про місцеві вибори» (частина 2 статті 60) забороняє кандидатам, які займають посади  в органах місцевого самоврядування, залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи.

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, використання бюджетних програм не може трактуватися, як прямий чи непрямий підкуп виборців. Проте запровадження нових бюджетних соціально-економічні програм чи розподіл депутатських фондів на соціальні допомоги виборцям, що співпадають з часом проведення виборів, мають ознаки використання бюджетного ресурсу в агітаційних цілях. Питання викристання бюджетних програм потребує окремого дослідження та повинно бути комплексно вирішено в законодаві. Проте використання бюджетного ресурсу ставить кандидатів, які мають до нього стосунок в неконкурентні умови в порівнянні з іншими кандидатами.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.