На території  Катерининської об’єднаної територіальної громади у Кіровоградській області представники районного осередку Аграрної партії України розповсюджують агітаційну продукцію, виготовлену не за кошти з виборчого фонду. Про це свідчать вихідні дані агітаційних матеріалів.

У Катеринівській сільській територіальній виборчій комісії зареєстрували повідомлення районного осередку Аграрної партії України такого змісту: «Кіровоградська районна партійна організація надає перелік друкованої агітаційнї продукції, яка буде використана для агітації під час підготовки до проведення перших місцевих виборів, які відбудуться 29 жовтня 2017 року». З-поміж цієї продукції – календарі, пакети, ручки та кілька випусків газети «Аграрне життя». У вихідних даних агітаційних матеріалів зазначено, що замовником є  Аграрна партія України, інформація про виборчий фонд на продукції відсутня. Водночас частина 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» дозволяє здійснення передвиборної агітації лише за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі.

foto kropyvnytskyi 24.10.2017 agrarna2

«Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється», – йдеться у Законі.

Аналогічну агітаційну продукцію спостерігачі ОПОРИ виявили і на території Первозванівської та Компаніївської громад, де 29  жовтня також відбудуться перші вибори в ОТГ.

foto kropyvnytskyi 24.10.2017 agrarna

Голова Аграрної партії України Віталій Скоцик під час своєї прес-конференції у Кропивницькому, відповідаючи на запитання спостерігача ОПОРИ про агітацію не з виборчого фонду, був категоричним: «Цього не може бути», – сказав партійний лідер.

Громадянська  мережа ОПОРА наголошує, що стаття 212–15 КУпАП за порушення порядку надання або отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації передбачає накладення штрафу на громадян від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста до ста тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією суми внеску на підтримку політичної партії, наданої або отриманої з порушенням закону.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.