В останні дні перед днем голосування у двох громадах Кіровоградської області спостерігачі фіксують агітацію з ознаками «чорного піару» та відсутність вихідних даних на агітаційних матеріалах кандидатів.

Так,  в селищі Соколівське невідомі поширюють листівку негативного змісту про кандидата на посаду сільського голови Інну Завірюху. Листівка розповсюджується без вихідних даних. Кандидат Інна Завірюха написала заяву в поліцію та на Соколівську СВК. За інформацією очевидців, листівку поширює інший кандидат на посаду сільського голови Олена Тороус.

Один з виборців с. Соколівського Олександр Дяченко написав про це заяву в Соколівську СВК, заяву розглянули на засіданні та прийняли до відома.

16 12 сhornuha

16 12 zajva

Крім того, було зафіксовано ще один випадок поширення матеріалів з ознаками "чорного піару" проти кандидата Інни Завірюхи. Кандидат подала заяву до СВК та в поліцію. За її словами, незаконну агітацію поширювали вночі з 15 на 16 грудня невідомі на автомобілях.

16 12 сhornuha2

Згідно з частиною 5 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями.

Також було зафіксовано порушення правил ведення агітації кандидата на посаду сільського голови Великоандрусівської громади Григорія Дикого - на дошці оголошень розміщено листівки без вихідних даних. Також без вихідних даних і без реєстрації фонду зафіксовано листівки кандидатів в депутати Соколівської сільської ради від Радикальної партії Олега Ляшка Олени Гудової та Олександра Данілова.

16 12 danilov

16 12 gudyma

16 12 dykyj

Як пояснив у коментарі спостерігачу Громадянської мережа ОПОРА заступник голови Кіровоградської територіальної організації Радикальної партії Ляшка Ігор Білецький, виборчий фонд не відкривався, а листівки виготовлені на власному обладнанні.

«Про це був надпис внизу листівки. Але як листівки обрізали - надпис відрізали», - сказав Ігор Білецький.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії ОПОРИ:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.