19 жовтня 2017 року в кількох електронних ЗМІ Київської області опублікували інформацію про факт надання коштів виборцям за підпис у списках.

19 жовтня у виданні “Моя Київщина” та на сайті міста Білої Церкви з’явились новини із відеоматеріалами про те, що представники ВО “Батьківщина” здійснювали підкуп виборців під приводом надбавки до пенсії. За інформацією видань, відбулося це на стадіоні у с. Трушки після агітаційного заходу  кандидатки на посаду голови Фурсівської об’єднаної територіальної громади Надії Кравченко  (ВО “Батьківщина”). На відео видно групу людей літнього віку, яким видаються гроші під підпис у списку. Окрім того, у особи, яка роздає гроші, фігурує записник із логотипом політичної партії  ВО “Батьківщина”. Цей факт зафіксували представники Радикальної партії Олега Ляшка, які звернулися до поліції.

Як повідомили у головному управлінні Національної поліції у Київській області, до поліції надійшло повідомлення, що один із кандидатів на посаду голови Фурсівської територіальної громади Білоцерківського району зустрівся з виборцями з с. Трушки для обговорення проблемних питань та, під виглядом матеріальної допомоги, видавав гроші - по 200 гривень кожному.

Слідчо-оперативна група поліції виїхала на місце події та виявила на сільському стадіоні близько 50 громадян. Організатори зібрання заперечили факт підкупу виборців.

На даний час поліцейські проводять комплекс слідчих дій, вивчають відеозапис, наданий активістами та допитують свідків. Слідчі розпочали кримінальне провадження за частиною 2 статті 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Крім того, з приводу цієї ситуації представники Радикальної партії Олега Ляшка звернулись до територіальної комісії. За словами голови ТВК, комісія рекомендувала їм звернутись до суду.

Сама кандидатка на посаду голови Фурсівської об’єднаної територіальної громади Надія Кравченко заперечує факт підкупу і коментує ситуацію наступним чином:

“Я участі в цьому не брала, списки не складала, грошей не давала. Це соціальна програма, яка розпочалась у 2016 році, люди писали заяви і їм видавали гроші згідно з цими заявами. Цю програму реалізовував депутат Київської обласної ради Віктор Світовенко (ВО “Батьківщина”), який має право на надання грошової допомоги населенню за заявами”.

Незважаючи на те, що сам депутат обласної ради не є кандидатом на даних виборах у Фурсівській ОТГ, сама політична партія ВО «Батьківщина» має 26 зареєстрованих кандидатів в депутати та одного кандидата на посаду голови ОТГ, а отже – є суб’єктом виборчого процесу і має діяти відповідно до Закону України «Про місцеві вибори», частина 1 статті 54 якого визначає політичну агітацію як здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до частини четвертої статті 60 ЗУ «Про місцеві вибори», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, використання бюджетних програм не може трактуватися, як прямий чи непрямий підкуп виборців. Проте запровадження нових бюджетних соціально-економічних програм чи розподіл депутатських фондів на соціальні допомоги виборцям, що співпадають з часом проведення виборів, мають ознаки використання бюджетного ресурсу в агітаційних цілях.

Досудове слідство повинно дослідити всі аспекти цієї справи, встановити, чи справді мав місце розподіл коштів соціально-економічної програми, чи джерело походження коштів було іншим.

Додамо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.