У зв’язку з процедурними порушеннями з боку Броварської районної виборчої комісії дільничні виборчі комісії Великодимерської ОТГ неодноразово порушили строки своєї роботи, встановлені Законом.

Так, 13 жовтня 2017 року Броварська районна виборча комісія визначила склад 13 ДВК Великодимерської ОТГ. Відповідно до частини 3 статті 27 Закону України “Про місцеві вибори”, дільничні виборчі комісії мали скликати  перші  засідання не пізніш, як на другий день з дня формування їх складу, тобто не пізніше, ніж 15 жовтня. 

Однак в призначений термін комісії не розпочали свою роботу, що потягнуло за собою низку процедурних порушень: невчасне отримання попереднього списку виборців (ч. 2 ст. 30 Закону України “Про місцеві вибори”) і, відповідно, його оприлюднення (ч. 1 ст. 31 Закону України “Про місцеві вибори”), невчасне отримання дільничними виборчими комісіями рішення про затвердження тексту виборчого бюлетеня для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії (ч. 3 ст. 74 Закону України “Про місцеві вибори”), та невчасне визначення кількості виборчих бюлетенів (ч. 6 ст. 74 Закону України “Про місцеві вибори”).

Спостерігачі ОПОРИ перевірили дві ДВК у смт Велика Димерка - №320230 та №320231, однак нікого з представників комісій на той момент не було на місці, і самі приміщення не були обладнані, як виборчі дільниці.

В телефонному режимі вдалося зв’язатися з головою ДВК №320230 - Ганною Хитрою(від Радикальної Партії Олега Ляшка), від якої спостерігачі дізналися, що вона була повідомлена про те, що є головою комісії та про склад ДВК лише 16 жовтня. Тож перше засідання і складання присяги було проведено 17 жовтня. Наразі, за словами голови ДВК, комісія вже працює і 18 жовтня вручає запрошення виборцям.

Разом з тим, голова Великодимерської селищної виборчої комісії Роман Олексійчук (Опозиційний блок) вважає, що в ситуації, яка склалася навколо виборчих дільниць, присутня халатність з боку районної ТВК. Оскільки його, як голову селищної ТВК, станом на 18 жовтня ще досі не поставили до відома стосовно складу ДВК, що ускладнює будь-яку взаємодію між територіальною виборчою комісією та дільничними комісіями.

В телефонній розмові голова Броварської районної виборчої комісії Ольга Петрук (Народний фронт) підтвердила, що ДВК про своє утворення були повідомлені 16 жовтня, а 17 жовтня їм були передані печатки і документація. Порушення строків, визначених законодавством, голова районної комісії пояснює тим, що усі процедури, визначені законом, випали на державні вихідні дні.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можназвертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)