11 червня у Броварах відбувся Форум ОСББ Києва та Київської області. У заході взяли участь експерти житлово-комунальної сфери, представники компаній, які надають послуги для співвласників, успішні керівники ОСББ та ті, хто хоче створити об’єднання.

Серед спікерів – засновник школи ОСББ Андрій Саук, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко, керівник відділу міжнародної кооперації та європейської інтеграції Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Костянтин Гура та інші.

Ключовою темою Форуму став процес організації об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, зокрема юридичні, технічні та фінансові аспекти, а також ознайомлення з новими проектами для тих, хто вже створив ОСББ. Так, Дмитро Левицький наголосив, що починаючи з 1991 року 98% житлового фонду перебуває у приватній власності, а з 1992 – власникам квартир на праві сумісної власності належать допоміжні приміщення, інженерне обладнання, тобто все те, що сьогодні називається комплексом спільного майна в багатоквартирному будинку.

13 06 16 04

«Людям бракує позитивних прикладів, і тому основне – можливість показати, доторкнутися і зрозуміти: те, що ми говоримо, – це реальність, і що хтось вже це зробив і в нього вийшло», – переконана Тетяна Бойко. Також експерт зауважила, що важливо навчитися керувати та приймати спільні рішення у своєму будинку. Лише так власники зможуть усвідомити, що все, що за межами будинку – парк, доріжки, мікрорайон, місто – теж їхня спільна власність.

«Усе, що відбувається в країні, – модель того, що відбувається в наших будинках. Навчимося керувати будинками – навчимося управляти країною», – наголосила координатор ОПОРИ.

У свою чергу, керівник столичного ОСББ «Мотор» Вікторія Погорєлова надала покрокову інструкцію, як створити ОСББ та ефективно управляти ним.

13 06 16 05

В рамках Форуму відбувся також ярмарок компаній, які консультували з надання послуг ОСББ.

Організатори Форуму – спільнота «Школа ОСББ Андрія Саука», консультаційний центр «ОСББ ДА» та KyivUrbanFest. Захід відбувся за підтримки скандинавського містечка Skandia.

За коментарями звертайтесь:
координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Тетяна Бойко
тел.: +38 063 617 97 60