У селищі Ланчині Надвірнянського району виборцю видали виборчий бюлетень на підставі ксерокопії паспорта.

На виборчій дільниці у смт Ланчин, яке є центром об’єднаної територіальної громади, жінка-виборець отримала бюлетень, пред’явивши ксерокопію паспорта. Цей факт спостерігач зафіксував на відео. Голова ДВК №260491 пояснила, що жінка поміняла прізвище і ксерокопію паспорта отримала у паспортному столі.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що на цій дільниці, інша жінка прийшла із п’ятьма запрошеннями і намагалася на їх підставі отримати виборчі бюлетені за інших осіб, проте члени ДВК відмовились виконувати незаконні вимоги виборця.

Спостерігачі також стали свідками, як дочка хотіла отримати бюлетень за паспортом матері, але й у цьому випадку члени комісії відмовили.

Відповідно до частини 7 статті 77 Закону України «Про місцеві вибори» підставою для видачі бюлетеня є наявність виборця у списку виборців та пред’явлення документів, передбачених частиною 2 статті 3 цього Закону, а саме паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

«Видача бюлетеня без пред’явлення виборцем паспорта містить ознаки порушення статті 158-1 Кримінального кодексу України, якою передбачене покарання у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо це порушення вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, то покарання передбачено у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років»,  – зауважує Остап Матківський, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Івано-Франківській області.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Остап Матківський,
координатор громадського спостереження/довготерміновий спостерігач за виборами у Івано-Франківській області
тел.: 093 32 53 192, 098 82 75 061
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.