Два факти, що містять ознаки порушення правил ведення агітації, спостерігачі ОПОРИ виявили у Галицькому та Коломийському районах Івано-Франківської області. Нагадаємо, вибори до новостворених об’єднаних громадах тут відбудуться цієї неділі, 18 грудня.

У газеті «Галицьке слово» №50 від 09 грудня на третій сторінці розміщене звернення до виборців Більшівцівської об’єднаної територіальної громади, в якому міський та сільські голови Галицького району агітують виборців голосувати за Василя Саноцького – кандидата-самовисуванця на посаду селищного голови Більшівцівської об’єднаної громади. З опублікованого у газеті тексту випливає, що це звернення прийняте на робочій нараді голів місцевих рад району 08 грудня.

14 12 frankivsk

14 12 frankivsk3

14 12 frankivsk2

«Якщо відштовхуватись від змісту повідомлення, оприлюдненого у газеті, то цей факт містить ознаки порушення пункту 3 частини 1 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», який забороняє участь у передвиборній агітації у робочий час посадовим та службовим особам органів державної влади та органів місцевого самоврядування, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом. Крім того, цей факт може містити ознаки порушення частини 2 статті 60 цього ж Закону, яка забороняє кандидатам використовувати у агітаційних цілях ресурси за місцем роботи чи службові наради. Ми це випадок розцінюємо таким, що містить ознаки використання адміністративного ресурсу у виборчих цілях» – прокоментував координатор кампанії спостереження ОПОРИ за першими виборами у ОТГ Івано-Франківської області.

А у Коломийському районі спостерігачами ОПОРИ зафіксовано поширення агітаційного матеріалу за кандидатів у депутати Матеївецької сільської ради об’єднаної громади від ВО «Батьківщина» і кандидата на посаду сільського голови цієї ж громади  Петра Книшука, який ймовірно, виготовлено не за рахунок коштів із виборчого фонду.

Як повідомила голова Матеївецької сільської ТВК Галина Шупяк, рахунки виборчого фонду відкрили лише двоє з чотирьох кандидатів на посаду сільського голови. І серед тих, хто відкрив рахунки – кандидата Петра Книшука не було. Крім того, у ТВК також повідомили, що щодо жодного кандидата у депутати до Матеївецької сільради не надходило повідомлень про відкриття рахунків виборчих фондів.

«Відповідно до частини 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори», передвиборна агітація може здійснюватись за рахунок і в межах коштів виборчих фондів. Що стосується друкованих матеріалів агітації, то законодавство дозволяє виготовляти їх за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням власного обладнання. В даному випадку друкований матеріал не був виготовлений на власному обладнанні і якщо брати до уваги інформацію з ТВК про відсутність у згаданих суб’єктів виборчих фондів, то цей факт можна розцінювати як порушення встановлених Законом умов проведення передвиборної агітації», – зауважує координатор Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області.

 
За коментарями звертайтеся:

 

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії ОПОРИ:

044591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.