У рамках моніторингового проекту, який виконується в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», ОПОРА проводила моніторинг депутатів-мажоритарників 105 виборчих округів всіх областей України. У Івано-Франківській області це чотири виборчі округи: №83, №84, №86 та №89, де на позачергових виборах до Верховної Ради України у жовтні 2014 року перемогу здобули Олександр Шевченко, Михайло Довбенко, Анатолій Дирів та Юрій Соловей.

Олександр Шевченко

Протягом 9 місяців моніторингу народний депутат України Олександр Шевченко відвідав 60% засідань Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, тобто 18 з 30. З 95 пленарних засідань парламенту депутат за даними письмової реєстрації був відсутній на 17 засіданнях, а за даними електронної реєстрації – на 13 засіданнях. Відвідуваність депутатом пленарних засідань Верховної Ради України за даними електронної реєстрації становить 86,32%, а за даними письмової реєстрації – 82,11%. За даними з офіційного сайту Верховної Ради України, відсутня поважна причина неучасті депутата у низці пленарних засідань. За моніторинговий період Олександр Шевченко самостійно і в партнерстві з іншими депутатами зареєстрував 22 законопроекти і 1 проект Постанови. Протягом вищезазначеного періоду парламентар 6 разів звертався з запитами до органів влади та жодного разу не скористався правом на виступ під час пленарних засідань парламенту. Найпоширенішою формою взаємодії депутата з виборцями є особистий прийом громадян, практика участі у публічних заходах парламентарем використовується нерегулярно. Протягом моніторингового періоду народний депутат в межах округу 1 раз взяв участь у робочому заході з місцевою владою.

На публічному заході перед виборцями депутат звітував 2 рази. З моменту набуття повноважень, за даними помічника-консультанта, депутат 416 разів звертався з депутатськими зверненнями, а на його адресу надійшло 2479 звернень громадян.

З низки законопроектів, які зареєстровані депутатом з лютого до жовтня 2016 року, лише 4 отримали підтримку парламенту, проте жодний з них не набув чинності (1 законопроект відхилений, оскільки не подолав вето Президента, 1 направлено на підпис Президенту, а 2 законопроекти прийняті парламентом за основу).

Михайло Довбенко

Протягом 9 місяців моніторингу народний депутат України Михайло Довбенко відвідав 94% засідань Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, тобто 17 з 18. З 95 пленарних засідань парламенту депутат, за даними письмової реєстрації, був відсутній на 2 засіданнях, і за даними електронної реєстрації теж на 2 засіданнях. Відвідуваність депутатом пленарних засідань Верховної ради України як за даними електронної реєстрації, так і за даними письмової реєстрації становить 97,89%. За даними з офіційного сайту Верховної Ради України, відсутня поважна причина неучасті депутата у низці пленарних засідань. За моніторинговий період Михайло Довбенко самостійно і в партнерстві з іншими депутатами зареєстрував 21 законопроект і 2 проекти Постанов. Протягом вищезазначеного періоду парламентар 7 разів звертався з запитами до органів влади та 11 разів скористався правом на виступ під час пленарних засідань парламенту. Найпоширенішими формами взаємодії депутата з виборцями, які регулярно використовуються, є зустрічі з виборцями, участь у публічних заходах, робочих заходах органів місцевої влади та особистий прийом громадян.

Про свою роботу депутат регулярно звітував через поширення матеріалів у місцевих ЗМІ. З моменту набуття повноважень, за даними помічника-консультанта, депутат 555 разів звертався з депутатськими зверненнями, а на його адресу надійшло 834 звернень громадян.

З низки законопроектів, які зареєстровані депутатом з лютого до жовтня 2016 року, лише 2 отримали підтримку парламенту, проте жодний з них не набув чинності (ці 2 законопроекти прийняті парламентом за основу).

Анатолій Дирів

Протягом 9 місяців моніторингу народний депутат України Анатолій Дирів відвідав 83% засідань Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, тобто 15 з 18. З 95 пленарних засідань парламенту депутат за даними письмової реєстрації був відсутній на 5 засіданнях, а за даними електронної реєстрації – на 2 засіданнях. Відвідуваність депутатом пленарних засідань Верховної ради України за даними електронної реєстрації становить 97,89%, а за даними письмової реєстрації – 94,74%. За даними з офіційного сайту Верховної Ради України, відсутня поважна причина неучасті депутата у низці пленарних засідань. За моніторинговий період Анатолій Дирів самостійно і в партнерстві з іншими депутатами зареєстрував 21 законопроект і 33 проекти Постанов. Протягом вищезазначеного періоду парламентар 1 раз звертався з запитом до органів влади та жодного разу не скористався правом на виступ під час пленарних засідань парламенту. Найпоширенішими формами взаємодії депутата з виборцями, які регулярно використовуються, є зустрічі з виборцями, участь у публічних заходах, робочих заходах органів місцевої влади та особистий прийом громадян.

Про свою діяльність депутат 1 раз прозвітував на прес-конференції перед ЗМІ. З моменту набуття повноважень, за даними помічника-консультанта, депутат 197 разів звертався з депутатськими зверненнями, а на його адресу надійшло 543 звернення громадян.

З низки законопроектів, які зареєстровані депутатом з лютого до жовтня 2016 року, лише 2 отримали підтримку парламенту, проте жодний з них не набув чинності (1 законопроект прийнято у першому читанні і 1 законопроект ухвалений Верховною Радою України, але повернуто у парламент з пропозиціями Президента).

Юрій Соловей

Протягом 9 місяців моніторингу народний депутат України Юрій Соловей відвідав 86% засідань Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, тобто 12 з 14. З 95 пленарних засідань парламенту депутат за даними письмової реєстрації був відсутній на 17 засіданнях, а за даними електронної реєстрації – на 8 засіданнях. Відвідуваність депутатом пленарних засідань Верховної ради України за даними електронної реєстрації становить 91,58%, а за даними письмової реєстрації – 82,11%. За даними з офіційного сайту Верховної Ради України, відсутня поважна причина неучасті депутата у низці пленарних засідань. За моніторинговий період Юрій Соловей самостійно і в партнерстві з іншими депутатами зареєстрував 22 законопроекти і 2 проекти Постанов. Протягом вищезазначеного періоду парламентар 7 разів звертався з запитами до органів влади та 62 рази скористався правом на виступ під час пленарних засідань парламенту. Найпоширенішими формами взаємодії депутата з виборцями, які регулярно використовуються, є зустрічі з виборцями, участь у публічних заходах, робочих заходах органів місцевої влади та особистий прийом громадян.

Про власну діяльність регулярно звітував через власну сторінку у мережі Facebook, а також на початку року у друкованій формі поширив звіт серед виборців. Протягом моніторингового періоду, за даними помічника-консультанта, депутат 189 разів звертався з депутатськими зверненнями, а на його адресу надійшло 185 звернень громадян.

З низки законопроектів, які зареєстровані депутатом з лютого до жовтня 2016 року, лише 2 отримали підтримку парламенту та підписані Президентом України: 1. "Про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку"; 2. «Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови об'єктів інфраструктури»

За коментарями звертайтеся:
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.