Використання бюджетних коштів у цілях ймовірної дочасної непрямої агітації, подарунки університету, квіти жінкам, зовнішня реклама, візити на підприємства, виступи на місцевих телеканалах, зустрічі зі студентами та трудовими колективами – такою є дочасна активність потенційних кандидатів у Президенти в Запорізькій області. Про це під час конференції «Дочасний старт виборчої кампанії у Запорізькій області» повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА 24 рудня.

Представники ОПОРИ розповіли про аналіз візитів потенційних кандидатів до Запорізької області. Так, з вересня в регіоні побували: лідер політичної партії «Основа» Сергій Тарута, лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко, лідерка Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко, лідер Радикальної партії Олег Ляшко, заступник голови фракції «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул, співголова партії «Опозиційний блок» Юрій Бойко та позафракційний чинний народний депутат Віталій Купрій.

 

Також експерти презентовали результати дослідження непрямої агітації з ймовірним використанням бюджетних ресурсів у Запорізькій області. Впродовж червня-жовтня 2018 року громадські спостерігачі зафіксували 23 випадки використання інфраструктурних проектів та соціально-економічних заходів у цілях ймовірної непрямої дочасної агітації на користь народних депутатів та політичних партій. Народні обранці «піарилися» за рахунок держсубвенцій під час публічних заходів, у матеріалах агітаційного характеру в ЗМІ та на сайтах органів місцевої влади, а також у зовнішній рекламі й звітах про роботу. Загальна сума витрат склала 28,5 млн грн держсубвенцій.

Найбільше державних коштів для власного «самопіару» у Запорізькій області витратили: Олег Ляшко (Радикальна партія) – 10 мільйонів гривень, Володимир Бандуров (група «Воля народу») – 6,8 мільйонів гривень та Петро Сабашук («Блок Петра Порошенка «Солідарність») – 5 мільйонів гривень.

Також під час конференції представники ОПОРИ презентували дослідження партійності голів  облдержадміністрації, голів райдержадміністрацій, їхніх заступників та керівників апарату. Так, згідно з отриманими даними у відповідях на інформаційні запити від відповідних органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування, а також з відкритих джерел, 53% голів райдержадміністрацій та райрад Запорізької області є членами політичних партій, 47% – безпартійні. Найбільше на керівних посадах РДА і райрад представлені члени партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 43%, 29% представляють Аграрну партію, 14% – «Опозиційний блок», 10% – «Наш край» і 5% – ВО «Батьківщина».

24 12 2018 Zaporizhzhia pres konferenciya 3 min

Також ОПОРА наголосила на тому, що в Запоріжжі спостерігачі зафіксували зовнішню рекламу 12 потенційних кандидатів на пост Президента України. У різних районах міста були помічені рекламні щити Олександра Вілкула, Олега Ляшка, Петра Порошенка, Ольги Богомолець, Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка, Сергія Капліна, Вадима Новинського, Анатолія Гриценка, Андрія Садового, Юрія Бойка та ймовірно Володимира Зеленського.

«Після старту виборчого процесу, який почнеться 31 грудня, така реклама буде розцінюватись як агітаційна. Відповідно до виборчого законодавства вона повинна виготовлятись за рахунок коштів з виборчого фонду, а також містити вихідні дані: відомості про установу, що здійснила друк, тираж, відповідальних за випуск осіб та замовника», – розповіла координаторка громадського спостереження за виборами у Запорізькій області.

 

Під час прес-конференції обласні представники Громадянської мережі ОПОРА також представили майбутнього громадського омбудсмена з виборчих прав у Запорізькій області. Протягом виборчого процесу перед ним стоїть завдання забезпечити системний аналіз застосування законодавства та практик розслідування виборчих злочинів, а також комунікація між виборцями, кандидатами, медіа та правоохоронними органами з питань впровадження практик протидії порушенням на виборах.

«Метою діяльності омбудсменів стане захист активного та пасивного виборчого права, попередження порушень права на вільні і справедливі вибори в Україні за допомогою всіх доступних відповідно до законодавства можливостей, а також забезпечення невідворотності покарання за порушення виборчих прав»,– зазначає громадський омбудсмен з виборчих прав у Запорізькій області.

Активна фаза діяльності припадатиме на президентські, парламентські вибори 2019 року та місцеві вибори 2020 року. Серед повноважень громадських омбудсменів будуть:

  • взаємодія з правоохоронними органами та відслідковування прогресу з розслідуванні резонансних проваджень щодо  злочинів проти виборчих прав;
  • аналіз cудової практики, відбір стратегічних справ, які можуть змінити судову практику по розгляду справ пов’язаних з вибрами, в тому числі можливе подання позовів до Європейського суду з прав людини;
  • співпраця з Національною поліцією щодо надання рекомендації щодо усунення причин та умов виникнення виборчих конфліктів та злочинів,
  • сприяння впровадженню і дієвому забезпеченню міжнародних стандартів виборів в Україні, робота на підвищення правової культури виборців та кандидатів;
  • взаємодія з регіональним офісами Уповноваженого Верховної ради з прав людини, в тому числі моніторингові  візити до місць несвободи;
  • публічні зустрічі виборцями та представниками суб’єктів виборчого процесу в форматі роз’яснення вимог законодавства, можливих порушень на відповідному етапі виборчого процесу, обговорення конкретних порушень виборчого законодавства, які мали місце в регіоні та способів їх запобігання.

Нагадаємо, виборчий процес офіційно стартує з 31 грудня 2018 року.