У неділю, 18 грудня,  у чотирьох новостворених територіальних громадах Запорізької області проходять перші місцеві вибори. Виборці обирають одного міського, одного селищного та двох сільських голів та депутатів Приморської міської (Приморський район), Комишуваської селищної (Оріхівський район) та Осипенківської (Бердянський район) й Гірсівської  (Приазовський район) сільських рад.

Найбільшу кількість кандидатів на посаду сільського голови зареєстровано у Осипенківській громаді (Бердянський район, 8 осіб), найменшу – у Гірсівській (Приазовський район) та Комишуваській (Оріхівський район) територіальних громадах – 1 особа. За посаду міського голови м. Приморська змагаються п’ять осіб.

Переважна більшість дільниць розпочала роботу в установлені законом строки, але мали місце випадки відкриття дільниці після 8:00.

Так, ВД № 230494 (м. Приморськ, Приморський район), на яку прибула мобільна група спостерігачів ОПОРИ, відкрилася тільки о 08:06, на цій же виборчій дільниці, яка згідно з виборчим законодавством (ст.76 ч.3 ЗУ «Про місцеві вибори») належить до середніх (1415 виборців) зафіксовано тільки три скриньки замість чотирьох, про що спостерігачами складені відповідні акти.

zaporizka 18 12

Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано непоодинокі випадки порушення виборчого законодавства дільничними виборчими комісіями у м.Приморськ (Приморський район). Так на дільницях №№ 230492, 230494, 230495 виявлено невідповідну кількість скриньок, яка встановлена п.3 ст..76 ЗУ «Про місцеві вибори» та Постановою ЦВК №161від 10.08.2015р. Так на дільниці № 230494 (середня) замість чотирьох скриньок у приміщенні для голосування знаходилось тільки три скриньки, на дільниці №230495 (велика) – замість шести скриньок – тільки три скриньки про що спостерігачами складені відповідні акти.

На виборчій дільниці № 230024 (с. Осипенко, Осипенківська громада, Бердянський район) спостерігачі мобільної групи ОПОРА виявили порушення щодо видачі виборцю бюлетеня для голосування за кандидатів до сільської ради не за округом проживання. Складено акт про порушення та передано голові дільничної виборчої комісії.

Також спостерігачами на цих же виборчих дільницях зафіксовані черги виборців та біля приміщення виборчих дільниць проведення exit-pol ОГО «Південноукраїнський гуманітарний альянс». Представники цієї організації надали спостерігачам ОПОРИ інформацію, яка підтверджує законність проведення процедури опитування виборців на виході з дільниці.

За коментарями звертайтеся:
Дмитро Арабаджиєв,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Запорізькій області
тел. 0667404236

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.