Кандидат на посаду сільського голови Осипенківської об’єднаної громади, якому територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації, звернувся за захистом до суду.

Так, 17 листопада самовисуванець Євгеній Шаповалов подав до Осипенківської сільської виборчої комісії перелік документів, передбачених статтею 40 Закону України «Про місцеві вибори» для реєстрації кандидатом на посаду Осипенківського сільського голови Бердянського району Запорізької області.

19 листопада 2016 року комісія своєю постановою №5/1 відмовила йому у реєстрації. На думку комісії, у поданій декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру Євгеній Шаповалов повинен був зазначити серію та номер паспорту громадянина України. Також він не вніс у декларацію відомості про сина та його доходи.

Євген Шаповалов звернувся до Бердянського міськрайонного суду, який 23 листопада 2016 року визнав протиправними дії Осипенківської сільської виборчої комісії щодо відмови у реєстрації та зобов’язав розглянути питання про реєстрацію кандидатом на посаду сільського голови Євгенія Шаповалова.

Як зазначив суд, відповідно до статті 45 ЗУ «Про місцеві вибори» помилки і неточності, виявлені в декларації, не є підставою для відмови у реєстрації чи скасування реєстрації. Підставою для внесення до декларації серії та номеру паспорту громадянина України є відмова декларанта через релігійні переконання від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків. Також визнано безпідставними посилання відповідача на відсутність в декларації Шаповалова відомостей про доходи сина, оскільки той  мешкає окремо від батьків та є повнолітньою дієздатною особою.

Осипенківська СВК на підставі судового рішення прийняла постанову від 23.11.2016 року № 7/4, якою скасувала свою попередню постанову від 19.11.2016 року № 5/1 та зареєструвала кандидата на посаду сільського голови Євгенія Шаповалова. Таким чином виборча комісія скасувала власне рішення, що суперечить чинному законодавству, а саме ч. 19 ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори»: «рішення територіальної виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийняте з перевищенням її повноважень, може бути скасоване в установленому законом порядку територіальною виборчою комісією вищого рівня з відповідних місцевих виборів, Центральною виборчою комісією або судом. Територіальна виборча комісія вищого рівня, Центральна виборча комісія у такому випадку має право прийняти рішення по суті питання».

25 листопада Осипенківська сільська виборча комісія подала до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу на постанову  Бердянського міськрайонного суду Запорізької області. 27 листопада Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд  своєю ухвалою апеляційну скаргу Осипенківської сільської виборчої комісії  залишив без задоволення, постанову Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 23.11.2016 – залишив без змін.

Першого грудня до Осипенківської сільської виборчої комісії звернувся Євгеній Шаповалов з ухвалою Дніпропетровського апеляційного адмінсуду. Однак, на думку комісії, оскільки вона вже власною постановою № 7/4 від 23.11.2016 року зареєструвала кандидата  Євгенія Шаповалова і, таким чином, виконала постанову Бердянського міськрайонного суду від 23.11.2016,  законних підстав для повторної реєстрації зареєстрованого кандидата немає.

Євгеній Шаповалов оскаржив дії комісії до вищої інстанції. Так, 2 грудня Бердянська районна виборча комісія визнала рішення Осипенківської сільської виборчої комісії Бердянського району Запорізької області такою, що не відповідає вимогам законодавства та скасувала її.

Як повідомив спостерігачу ОПОРИ кандидат, він 5 грудня подав до Бердянського міськрайонного суду Запорізької області адміністративний позов, в якому просив зобов’язати комісію зареєструвати його кандидатом на посаду Осипенківського сільського голови згідно з ухвалою Дніпропетровського адміністративного апеляційного суду.

6 грудня Осипенківська сільська виборча комісія на своєму засіданні не стала затверджувати зразок виборчого бюлетеню кандидатів на посаду Осипенківського сільського голови, мотивуючи це тим, що згідно зі ст. 144 Конституції України, подання позову до органу суду зупиняє дію постанови про реєстрацію.

У свою чергу, на думку голови Осипенківської сільської виборчої комісії Наталії Шевцової, з незрозумілих підстав, для затягування процесу затвердження бюлетенів Євгеній Шаповалів оскаржує Постанову про свою реєстрацію, чим унеможливлює прийняття рішення про затвердження бюлетенів. Однак 6 грудня комісія все ж прийняла рішення про затвердження зразка бюлетенів з внесенням до бюлетеня усіх зареєстрованих кандидатів, з урахуванням усіх рішень суду.

Наразі комісія готує заперечення проти позову від кандидата на посаду Осипенківського сільського голови Шаповалова з вимогою про зобов’язання комісії зареєструвати його кандидатом на посаду Осипенківського сільського голови.  

За коментарями звертайтеся:
Дмитро Арабаджиєв,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Запорізькій області
тел. 0667404236

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.