15 листопада у світі відзначали День вторинної переробки сміття. Саме таке поводження зі сміттям дозволяє використати його повторно та попередити накопичення небезпечної для довкілля кількості відходів.

За оцінками проекту Tasis, щорічно українці виробляють близько 15 млн т побутових відходів. Державний комітет статистики наголошує, сміття в Україні займає майже 160 тис. га попередньо родючої землі, де щорічно накопичується 50 млн кубометрів побутових відходів. У розрахунку на одну людину – це 300-400 кг/рік. І за останні 10 років об’єм побутових відходів на одну людини зріс на 10%.

А яка ситуація зі сміттям у Чернігові?

Міністерство житлово-комунального господарства України повідомляє, що найбільша кількість перевантажених полігонів у Чернігівській (43) та Полтавській (25) областях, а найгірші показники стосовно невідповідності нормам екологічної безпеки – у Херсонському та Чернігівському регіонах.

Система збору сміття в Чернігові

У місті діє унітарна система збору твердих побутових відходів (ТПВ), що робить неможливим вилучення необхідних відходів.

Вивезення ТПВ із житлової забудови міста здійснюють комунальні підприємства, а від прибирання закріплених територій – утворювачі відходів власним транспортом. У дворах багатоквартирних будинків для збору ТВП створено мережу контейнерних майданчиків.

Наразі існує 131 майданчик, загальна кількість встановлених контейнерів складає 600 шт. Але, не дивлячись на це, роздільний збір відходів не забезпечується, зі складу побутових відходів не вилучаються відходи, які мають ресурсну цінність та небезпечні складові.

«Чернігів має високий потенціал для повторного використання ресурсів за рахунок переробки сміття. Ба більше, в деяких районах намагаються збирати ПЕТ та скло в окремі контейнери. При цьому не всі жителі ними користуються. Тож, якщо проводити систематичну інформаційно-роз’яснювальну роботу, можна просувати подібні ініціативи й вони будуть успішними», – вважає місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Державна екологічна інспекція в Чернігівській області інформує, що полігон ТПВ в Чернігові діє ще з 1961 року. При його будівництві не застосовувались засоби захисту об’єктів навколишнього середовища. Експлуатація передбачалась до 1997 року, але через відсутність альтернатив полігон продовжує функціонувати. Щорічно тут розміщують більше 100 тис. т відходів, і загалом цей обсяг сягає вже понад 5 млн т.

Крім того, біля полігону є мережа спостережних свердловин для моніторингу забруднення підземних і поверхневих вод. За інформацією інспекції, вміст забруднюючих речовин перевищує допустимі концентрації щодо показників хлору, магнію, натрію, капролактаму, формальдегіду, заліза, міді. Забруднення стабільне, його інтенсивність не залежить від пори року або погодних умов.

Але зі сторони Чернігівської міської ради, яка є власником полігону ТПВ, не ініціативи щодо впровадження заходів задля зменшення навантаження на об’єкти довкілля – не спостерігається.

Вирішення проблем зі сміттям у Чернігівській області

Тим часом у місті Ніжин (Чернігівська область) побудовано 5 пунктів зі збору твердих побутових відходів із розсортуванням їх для подальшої переробки та утилізації корисних компонентів.

Первинне сортування відходів та вилучення корисних компонентів відбувається у приймальних пунктах. Мова йде, переважно, про склобій, макулатуру та поліетилен. У пунктах встановили 48 контейнерів місткістю 0,75 м для збору твердих побутових відходів, у місті розташовано ще 10 контейнерів.

Є приймальні пункти двох видів: з в’їздом сміттєвоза всередину будівлі та з прийманням контейнерів з вулиці через розсувні ворота. Планують спорудити ще 5 аналогічних пунктів.

Подібна система збору сміття діє в місті Прилуки Чернігівської області. Проте через нестачу коштів там побудовано 2 пункти збору відходів.

Відтак, коли в усьому світі намагаються використовувати сміття для вироблення енергії, будівництва доріг (зокрема, з пластику) чи для вторинної переробки, Чернігів має більше 100 тис. т відходів без належної уваги. І, незважаючи на спроби сортування сміття, значних успіхів поки що не досягнуто.