Дві сільські виборчі комісії у Запорізькій області сформовані з порушенням виборчого законодавства.

У чотирьох новостворених територіальних громадах Запорізької області 18 грудня 2016 року повинні відбутися перші вибори депутатів Приморської міської ради, двох сільських (Гірсівської та Осипенківської) та Комишуваської селищної ради.

До керівництва чотирьох виборчих комісій входять представники парламентських партій, а саме: «БПП «Солідарність»  (2 – голова, 1 – секретар), ВО «Батьківщина» (1 – голова, 1 – заступник та 1 –  секретар), «Опозиційного блоку» (1 – заступник, 1 –  секретар) та «Народного фронту» (1 – секретар).

Серед членів комісій також переважають представники парламентських партій. Також представлені партії: «Наш край»,  Аграрна партія України,  «Сильна Україна», ВО «Свобода».

Відзначимо, що у виборчих комісіях відсутні представники парламентської партії «Об’єднання «Самопоміч».

За інформацією Громадянської мережі ОПОРА, ТВК не відхилили жодної кандидатури, включеної до внесених місцевими організаціями партій подань. Також ТВК не проводили процедуру жеребкування (жеребкування проводиться в разі, якщо кількість внесених кандидатур, які відповідають вимогам Закону і можуть включатися до складу відповідної територіальної виборчої комісії шляхом жеребкування, є більшою, ніж кількість вакантних місць у складі територіальної виборчої комісії, щодо заповнення яких проводиться жеребкування).

Назва

Суб’єкт

Приморська міська громада

Камишуваська

сільська громада

Гірсівська

сільська громада

Осипенківська

сільська громада

За поданням голови ТВК 1 1
Блок Петра Порошенка 3 3 3 3
ВО "Батьківщина" 3 3 3
Опозиційний блок 3 2 3 3
Радикальна партія Олега Ляшка 2 2
Народний фронт 2 2 2 2
Наш край 1 1 1 1
Аграрна партія України 1 1 1 -
УКРОП 1 1 -
Сильна Україна 1   -
ВО Свобода 1

Згідно зі статтею 22 Закону України «Про місцеві вибори» склад територіальних виборчих комісій формується за поданням зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб. Якщо подання щодо кандидатур до складу територіальної виборчої комісії не надійшли в установлені строки або до складу територіальної виборчої комісії запропоновано менше ніж 9 осіб, склад територіальної виборчої комісії формується за поданням голови відповідної виборчої комісії за пропозиціями членів комісії. Кандидатури, внесені до складу територіальної виборчої комісії, можуть бути відхилені лише з підстав порушення вимог частин 2-11 цієї статті.

Однак під час формування Осипенківської (Бердянський район) та Гірсівської (Приазовський район) комісій ця норма Закону була порушена. 

Так, 14 кандидатур від місцевих організацій політичних партій було подано до складу Осипенківської виборчої комісії, що значно перевищує необхідний мінімум у 9 осіб. Однак за поданням голови Бердянської районної виборчої комісії п’ятнадцятим членом комісії стала Людмила Кравчук.

Аналогічна ситуація склалася під час формування Гірсівської виборчої комісії. Незважаючи на те, що місцевими організаціями партій було запропоновано 10 кандидатур до складу комісії, за поданням голови Приазовської районної виборчої комісії заступником голови Гірсівської ВК було призначено Череп’янову Надію, що є порушенням вимог ч. 17 статті 22 Закону «Про місцеві вибори».

Вказані відхилення від вимог виборчого законодавства містять ознаки одноразового грубого порушення та дають право суб’єктам виборчого процесу оскаржити процедуру формування складу цих виборчих комісій.

За коментарями звертайтеся:
Дмитро Арабаджиєв,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Запорізькій області
тел. 0667404236

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.