Протягом грудня 2018 року та першого тижня січня на вулицях міст Закарпаття з`являлись білборди різних партій та потенційних кандидатів на пост Президента України. Також в декотрих містах області, а зокрема – Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Виноградові, Сваляві, Іршаві, представники окремих політичних сил розміщували так звані інформаційні намети із символікою партій, де перехожі могли отримати листівки, які містили ознаки агітації.

Представники ОПОРИ надіслали інформаційні запити у 7 міських рад області з проханням надати перелік політичних та громадських організацій, які повідомили міську раду про мирне зібрання  (у рамках статті 39 Конституції України) у контексті встановлення наметів чи інших переносних конструкцій з метою роздачі друкованої продукції – у період з 1 по 19 грудня 2018 року. В Ужгородській міській раді у відповідь на запит зазначили, що до них зверталася ПП «Радикальна партія Олега Ляшка» щодо розміщення наметів з метою роздачі друкованої продукції з 10 по 31 грудня.

До Свалявської міської ради у період з 1 по 19 грудня 2018 року надійшли два повідомлення про встановлення агітаційних наметів для розповсюдження інформаційних матеріалів, а саме – від Свалявської районної організації політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка» та від Свалявського районного виборчого штабу Політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Виноградівська міська рада повідомила, що у грудні політична сила «Народний Фронт» проводила у Виноградові інформаційно-роз`яснювальну кампанію для реалізації якої були встановлені інформаційні намети на вулицях міста. У Берегівській міській раді зазначили, що у період із 10 по 15 грудня 2018 року свій намет встановила політична партія «Народний Фронт». У період з 1 по 19 грудня 2018 року до Іршавської міської ради з повідомленням про встановлення наметів для роздачі друкованої продукції звернулися районні організації політичної сили «Радикальна партія Олега Ляшка» та «ВО «Батьківщина». 

У Хустській міській раді у зазначений період у журналі реєстрації вхідних документів не було зареєстровано жодного звернення. На адресу Мукачівської ради надходили повідомлення про встановлення наметів з метою роздачі друкованої продукції від Мукачівської міської організації партії «ВО «Батьківщина», політичних партій «Народний Фронт» та «Об`єднання «Самопоміч».

Крім цього, упродовж грудня представники ОПОРИ зафіксували на вулицях Ужгорода та інших міст Закарпаття зовнішню рекламу із зображенням фото потенційних учасників виборчих перегонів та символікою окремих політичних сил. Наприклад, на вулицях Ужгорода можна було помітити білборди лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, очільника «Радикальної партії Олега Ляшка», політичної сили «Партія угорців України «КМКС» із написом – «Не дамо зруйнувати мир на Закарпатті», білборди із написом – «Президент – слуга народу», плакати політсили «Опозиційна платформа «За життя» та партії «Народний Фронт».

Більшість білбордів - розміщені без вихідних даних, інформація про друк є лише на плакатах «Народного Фронту» та «Партії угорців України «КМКС». Згідно з опублікованих вихідних  даних, замовником бордів «Партії угорців України «КМКС» є громадська організація «Товариство угорської культури Закарпаття», надруковано їх у ПП «АУТДОР-ШАРК»  накладом у 25 примірників. Відповідальним за  друк вказаний громадянин Брензович В. І. На одному із білбордів «Народного Фронту» вказують, що замовник плакатів - політична партія «Народний Фронт», установа, яка здійснила друк - ТОВ «Український центр реклами та поліграфії», додатковий тираж - 110 примірників.

9 01 2019 Zakarpattia kmkzs bord9 01 2019 Zakarpattia sluha narodu bord9 01 2019 Zakarpattia za zhyttia bord9 01 2019 Zakarpattia liashko bord 19 01 2019 nf 1 bord

Також на Закарпатті розміщені білборди потенційних кандидатів на пост Президента – Вадима Новинського, Петра Порошенка, Євгенія Мураєва, Олександра Вілкула, Арсенія Яценюка, Юрія Бойка, Юлії Тимошенко, Андрія Садового. Останнього, як відомо, ЦВК зареєструвала кандидатом у Президенти у вівторок, 8 січня.

9 01 2019 Zakarpattia vilkul muraiev bord9 01 2019 Zakarpattia nf bord9 01 2019 Zakarpattia boyko bord9 01 2019 Zakarpattia tymoshenko bord9 01 2019 Zakarpattia sadovyi

Крім цього, у грудні з`явилися білборди Президента України Петра Порошенка із написом «15 грудня 2018 року – цей день увійде в історію!».

9 01 2019 Zakarpattia president
Напередодні свят на вулицях Ужгорода можна помітити передноворічні борди очільниці «ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко, представника партії «Наш край» Антона Громового, Олега Ляшка, Вадима Новинського. Щодо останнього відзначимо, що раніше ім'я цього нардепа пов’язувалось із назвою «Партії миру», а вже на нових білбордах поряд з іменем Новинського розміщено назву та бренд «Опозиційного блоку».

9 01 2019 Zakarpattia tymoshenko nr9 01 2019 Zakarpattia nov rizdvo9 01 2019 Zakarpattia nash krai nr9 01 2019 Zakarpattia liashko 2019

Також зафіксовано білборди із привітаннями депутата Закарпатської обласної ради від партії «Відродження» Андрія Андріїва без партійної символіки та згадки партії. На цих плакатах, ймовірно помилково, вказано, що він є депутатом Закарпатської обласної державної адміністрації. Такого статусу не існує, а Андрій Андріїв є депутатом Закарпатської обласної ради. Крім цього, на Закарпатті розміщено вітальний борд від Мирослава Гісема - очільника Закарпатського обласного осередку партії «Основа» та  чинного кандидата до Закарпатської облради від “БПП “Солідарність». На зафіксованих білбордах Гісема також нема згадки про назву партії.

9 01 2019 Zakarpattia andriiv9 01 2019 Zakarpattia hisem

У перші дні січня в Ужгороді та інших містах Закарпаття з`явилася зовнішня реклама із написом – «Президент – слуга народу, як не крути» та борди із інформацією про роботу уряду Гройсмана. 

9 01 2019 Zakarpattia sluha naroda 29 01 2019 Zakarpattia groisman

Також зовнішню рекламу політичного змісту спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Воловці, Сваляві, Берегові, Тячівському та Рахівському районах.

Наприклад, у Берегові розміщений білборд із зображенням лідера політсили «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, у Тячеві – із зображенням лідера партії «Основа» Сергія Тарути. Крім цього у Тячеві розміщені білборди Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка, Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Олега Ляшка, плакати із написом – «Президент – слуга народу», білборди із символікою «Партії угорців України «КМКС». 

9 01 2019 Zakarpattia berehove hrytsenko9 01 2019 Zakarpattia taruta tyachiv

У Воловці інформаційні листівки із символікою Радикальної партії Олега Ляшка були розміщені у непризначеному для цього місці.

9 01 2019 Zakarpattia liashko ahitka

Слід відзначити, що у грудні частина білбордів політичного змісту в Ужгороді була зіпсована фарбою. У ГУ НП у Закарпатській області на запит від комунікаційниці ОПОРИ в області відповіли, що 17 грудня 2018 року в журналі Єдиного обліку Ужгородського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області зареєстровано матеріали, які було висвітлено на сайті «0312.ua» із посиланням на інформацію спостерігачів ОПОРИ про 9 зіпсованих бордів. Як зазначили у відповіді на запит, наразі працівники Ужгородського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Закарпатській області за вказаними фактами проводять перевірку.

Також обдертий білборд Петра Порошенка спостерігач ОПОРИ зафіксував  у Рахові 4 січня. Білборд обдерли із двох сторін, на одній із яких - напис фарбою.

9 01 2019 Zakarpattia rakhiv

Як відомо, у листопаді 2018 року, ЦВК закликала утримуватися від дочасної агітації.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», висування кандидатів на пост Президента України партіями та самовисування розпочинається з першого дня виборчого процесу. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)