За тиждень до проведення виборів у США ви не побачите бігбордів з агітацією кандидатів. На зупинках, стовпах та автобусах немає політичної реклами. Це реальність чи міраж виборчих перегонів? Саме така ситуація нині спостерігається в місті Бетлхем, що в штаті Пенсильванія, перед черговими місцевими виборами, які пройдуть 6 листопада 2018 року.

Особливості проведення виборчих перегонів формувалися поколіннями та визначилися на основі усталеної політичної організації суспільства. В Америці боротьба йде між двома політичними партіями, кожна з яких об'єднує широку коаліцію різноманітних сил, груп, організацій – політичних, професійних, соціальних, релігійних тощо.

Існують, так би мовити, «пакети питань», згуртовані разом. Наприклад, з одного боку – це чиста природа + допомога бідним + права меншин, а з іншого боку – зменшення імміграції + низькі податки + консервативні цінності. Відповідно, агітація виборців йде по всіх цих різноманітних темах. Хтось належить до групи захисників природи, хтось до мисливського клубу, і кожне таке об'єднання громадян спрямовує своїх учасників до певного політичного вибору.

Технології здобуття виборців

Кандидатові необхідно, щоб його потенційні прихильники максимально вийшли проголосувати, не залишилися вдома. Мобілізувати їх можна, показавши, що явка кожного зіграє важливу роль у вирішенні саме тих питань, які важливі для нього. Для цього обходять домівки мешканців, розсилають їм листи звичайною та електронною поштою.

«Це звичайна ситуація для Сполучених штатів Америки. Ми зовсім по-іншому дізнаємося інформацію про кандидата та його діяльність. У передвиборчий період нам телефонують різні кандидати та розповідають про свої програми. Іноді листівки присилають на електронну пошту та домашню адресу», – розповідає мешканка міста Бетлехем Елісон Карпентер.

Варто зазначити, що проведення кандидатами досить великої кількості індивідуальних зустрічей з виборцями є дуже популярною технологією. «У кожен дім» – кандидати та їхні помічники обходять кожну домівку та доносять інформацію про себе шляхом безпосереднього контакту з виборцями.

Багато коштів кандидати також витрачають на телевізійні рекламні ролики. Оскільки рекламні щити на вулицях асоціюються в американців з рекламою комерційних продуктів, кандидатам небажано, щоб їх сприймали подібно до бренду білизни чи зубної пасти. Саме тому цей вид реклами не поширений у Сполучених Штатах Америки.

Дуже цікавою є форма підтримки кандидатів шляхом розміщення поблизу будинків табличок на підтримку кандидата. Таким чином виборці допомагають обраному кандидату поширити інформацію про себе. Цікавим є те, що даний вид політичної реклами не оплачується кандидатом, це є виключно ініціативою самих виборців.

30 10 2018 Sherbatiuk USA1

30 10 2018 Sherbatiuk USA2

30 10 2018 Sherbatiuk USA3

30 10 2018 Sherbatiuk USA4

Як зацікавити молодь?

За словами керівника волонтерського центру Northampton Community College Дженіс Кеніатта, молодь у США дуже пасивна на виборах: «Ми намагаємося стимулювати студентів брати участь у виборах, для чого активно реалізуємо різні проекти. Метою нашої діяльності є донесення до молоді важливості реалізації свого виборчого права. Не менш важливим є й навчання молоді правильно реєструватися в якості виборців та основам процесу голосування на виборах».

Підвищенню активності молоді під час виборів також сприяють регулярні зустрічі кандидатів зі студентами. Здебільшого адміністрація навчальних закладів не заперечує проти проведення подібних зустрічей. Слід також відмітити активне залучення молоді в якості волонтерів у виборчих штабах кандидатів.

Про гроші: Біле? Чорне? Сіре?

Фінансування ж передвиборчих кампаній відбувається здебільшого за рахунок благодійних пожертв приватних осіб. При цьому в США, так само як і в Україні, є верхня межа коштів, які кандидат може отримати від благодійників. Усі витрати кандидатів ретельно фіксуються та відображаються на онлайн-сторінках кандидатів. Проте, як виявилось, кандидати навчились обходити існуючі обмеження.

У США досить поширена прихована політична реклама кандидатів. Наприклад, на телебаченні показують соціальний ролик про те, як вирубка лісів впливає на життя мешканців громад. Водночас це питання є головним у передвиборчій кампанії одного з кандидатів. Таким чином кандидати мають можливість витрачати значно більше коштів на свою рекламу, ніж передбачено законодавством.

Замість висновків

Американці люблять свої громади. Живе спілкування та обговорення спільних проблем – дуже важливі для всіх сторін виборчого процесу. Завдяки цьому відразу постає певний зв’язок між громадою та майбутньою владою.

«Сама система виборів допомагає зрозуміти, чому в Америці не купують голоси «за гречку».  З одного боку, більшість голосує за переконанням. Ті, хто не має переконань, просто не йдуть на вибори. З іншого боку, дві команди пильнують одна за одною та повідомляють про порушення з боку суперників. Органи, що реагують на скарги, є незалежними, працюють об'єктивно і оперативно», – зазначає американський політичний аналітик Петро Войцеховські.

Нагадаємо, 6 листопада голосування на проміжних виборах у США визначить, хто займе 435 місць у Палаті представників Конгресу, а також 35 зі 100 місць у Сенаті. Відбудуться також вибори губернаторів у 33 штатах і законодавчих органів більшості штатів. Слід також зазначити, що американці обиратимуть також місцевих посадовців. Перелік цих посад набагато більший, ніж в Україні. Це і прокурори, шерифи, судді, керівники управлінь освіти, комунальних служб, офіційні оцінювачі нерухомості, тощо.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project