Під час голосування у приміщенні ДВК №210587 Баранинської ОТГ перебувала діюча голова села Холмець  Єва Товт.

На запитання спостерігача ОПОРИ, на якій підставі голова села знаходиться на дільниці, вона відповіла, що прийшла перевірити порядок. Після зауваження спостерігача Єва Товт покинула дільницю.

Згідно із вимогами частини 9 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори» визначено чіткий перелік осіб, які мають право перебувати на засіданнях виборчих комісій чи у приміщеннях для голосування без дозволу. До них належать члени комісій вищого рівня, cуб’єкти виборчого процесу та спостерігачі. Перебування інших осіб на виборчій дільниці під час проведення голосування, а також на засіданні комісії під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування не дозволяється.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що  крім того, що  сільський голова належить  до суб’єкті перебування яких на засіданні комісії під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування не дозволяється, його перебування може спричиняти також тиск на рішення та дії комісії.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.