Протягом грудня Житомирську область відвідали Петро Порошенко, Руслан Кошулинський та Олег Ляшко. У листопаді з візитами в область приїздили дев’ять потенційних кандидатів у Президенти. Такі дані зафіксували спостерігачі ОПОРИ.

Петро Порошенко відвідав область двічі. 6 грудня чиннийПрезидент приїздив на аеродром в смт. Озерне під Житомиром. Під час візиту він привітав житомирських десантників з Днем Збройних Сил України та провів близько 200 військових на Схід для виконання бойових завдань. Прозвітував про це на своїй сторінці в мережі Facebook.

«Українська армія довела, що вона є і буде надійним фундаментом Незалежності України, що вона готова адекватно, швидко та ефективно відповісти на будь-який виклик, відвести будь-яку загрозу. Сьогодні під час зустрічі з військовослужбовцями Десантно-штурмових військ на Житомирщині, від імені Українського народу висловив щиру вдячність усім, хто носить горде звання – військовослужбовець Збройних Сил України, за їх сумлінне виконання військового обов’язку, відвагу, героїзм та самопожертву, яку вони щодня демонструють у війні з російським окупантом. Окремо звертаюсь до ветеранів, до тих, хто вже має бойовий досвід, і у будь-яку мить готовий стати у стрій та підтримати побратимів. Дякую вам за службу», – йдеться в повідомленні на сторінці Порошенка в соцмережі.

02.01 Zhytomyr Poroshenko vitannia armia

21 грудня Порошенко знову приїхав на військовий аеродром в смт. Озерне та взяв участь в урочистій церемонії передачі військовим частинам Збройних Сил України модернізованого й відремонтованого озброєння та військової техніки. 

02.01 Zhytomyr Poroshenko armia

02.01 Zhytomyr Poroshenko

У листопаді Петро Порошенко один раз відвідав область та привітав військових з Днем Десантно-штурмових військ ЗСУ і відвідав тактичні навчання із бойовою стрільбою та десантуванням 95-ї окремої десантно-штурмової бригади на базі навчального центру Десантно-штурмових військ ЗСУ в с. Перлявка.

Потенційний кандидат на пост Президента України Руслан Кошулинський 15 грудня відвідав місто Чуднів Житомирської області і провів у приміщенні районного будинку культури зустріч із жителями міста та району. На заході також були присутні лідер партії ВО «Свобода» Олег Тягнибок і голова Житомирського обласного осередку партії Сидір Кізін. На заході представили 12 кандидатів, яких ВО «Свобода» висунула в депутати до Чуднівської ОТГ на виборах, які відбулися 23 грудня.

02.01 Zhytomyr Koshulynskyi

Руслан Кошулинський приїжджав у Житомир і 23 листопада. Потенційний кандидат взяв участь у концерті-реквіємі пам’яті героїв-повстанців, які 97 років тому загинули в селі Базар. Захід відбувався в приміщенні обласної філармонії.

19 грудня потенційний кандидат в Президенти Олег Ляшко відвідав Житомирський геріатричний пансіонат і привітав подарунками пенсіонерів та людей з інвалідністю з Днем Святого Миколая, а працівникам закладу вручив премії. Даний заклад підпорядкований Житомирській обласній раді та розташований в селі Іванівка Житомирського району Житомирської області. На заході був присутній і перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко (член Радикальної партії Олега Ляшка). Того ж дня Олег Ляшко завітав до Житомира та став гостем нового випуску програми «Відкрита студія» на телеканалі «Союз-ТВ». Програма вийшла в ефір 20 грудня. Також політик, розповів телеглядачам про ініціативи від «залізної команди», їх реалізацію та значимість для України.

02.01 Zhytomyr Liashko

Про візити потенційні кандидати традиційно звітують на своїх сторінках в мережі Facebook, або на сторінках партійних організацій в мережі та у місцевих ЗМІ.

У листопаді Житомирщину відвідали 9 потенційних кандидатів у Президенти, серед яких: Юрій Бойко, Роман Безсмертний, Арсеній Яценюк, Юрій Дерев’янко, Валентин Наливайченко, Андрій Садовий, Олександр Шевченко, Петро Порошенко та Руслан Кошулинський.

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області:  «Протягом грудня ми спостерігали певне зменшення активності потенційних кандидатів у Президенти, оскільки, Україна велика, регіонів багато і вони мають в однаковій мірі приділяти увагу всім регіонам. Тому, якщо в листопаді було збільшення активності візитів, в грудні спад, то варто очікувати в січні знову активізацію візитів і потенційних кандидатів і вже тих, хто буде зареєстрований. При цьому ми спостерігаємо відносно сталу активну діяльність представників політичних партій на місцях, зокрема у веденні політичної реклами».

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочалася 31 грудня 2018 року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає: «Завчасно розпочинаючи де-факто агітаційну діяльність потенційні кандидати створюють неконкурентні умови для інших кандидатів. Ще однією проблемою є те, що витрати на ці заходи не будуть включатися до офіційної фінансової звітності кандидатів». 

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі з початку осені на білбордах та сітілайтах почали з’являтися обличчя політиків з гаслами про сильну армію, енергетичну незалежність та побудову України. Шість народних депутатів з Житомирської області 51 раз «пропіарилися» на використанні коштів державної субвенції протягом червня-жовтня 2018 року.

Також в області активно працюють іменні благодійні фонди нардепів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, чим займаються ці організації в Житомирській області і що дають людям. У народного депутата Володимира Арешонкова немає власного благодійного фонду, однак він здійснює активну благодійну діяльність в окрузі від свого імені. Народний депутат Павло Дзюблик має іменний благодійний фонд, однак на даний час активної діяльності організація не веде. Одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». Фонд народного депутата Борислава Розенблата відрізняється від інших фондів нардепів тим, що є родинним і має відповідну назву: «Фонд родини Розенблат», хоча власником є нардеп. Про роботу благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут.