На одній із виборчих дільниць Житомирщини на вимогу кандидата розмістили його біографічну довідку. Біографічних довідок інших кандидатів перед входом на дільницю немає. При цьому у Законі України «Про місцеві вибори» немає вимоги розміщувати біографічні довідки кандидатів на виборчих дільницях.

На на стіні перед входом на дільницю №180778, яка розташована в с. Раківщина Овруцького району і належить до Овруцької міської ОТГ, на вимогу кандидата на посаду міського голови Івана Коруда (самовисуванця) розмістили його біографічну довідку.

Біографічних довідок інших кандидатів перед входом на дільницю немає, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

foto Zhytomyr 29.10.2017

foto Zhytomyr 29.10.2017 1

За словами координатора громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області, це суперечить принципу рівних можливостей, про що зазначено у частині 3 статті 4 Закону України «Про місцеві вибори»: усі кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані у встановленому цим Законом порядку, мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі відповідних місцевих виборів.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, згідно із частиною 3 статті 50 Закону України «Про місцеві вибори», з метою забезпечення належної поінформованості виборців територіальна виборча комісія, яка утворює дільничні виборчі комісії, забезпечує виготовлення плакатів, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори, передбачені цим та іншими законами України. Зазначені плакати виготовляються та передаються дільничним виборчим комісіям у порядку та строки, визначені відповідною територіальною виборчою комісією. Відтак, відповідно до частини 5 статті 76 Закону, у приміщенні для голосування або безпосередньо перед ним дільнична виборча комісія розміщує плакати, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори, передбачені цим та іншими законами України.

Проте вимоги розміщувати біографічні довідки кандидатів на виборчих дільницях у цьому Законі немає.  

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.