У день виборів, 29 жовтня, місцеві вибори відбуваються у 13 територіальних громадах Житомирської області. Вже від початку голосування спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують перші порушення виборчого законодавства.

Так,  на ДВК № 180963 у с. Пилиповичі Радомишльського району у приміщенні дільниці (будинок культури) відсутній сейф. Вся виборча документація зберігалася через дорогу - у сількій раді. Члени ДВК також повідомили, що перераховувати бюлетені будуть не у приміщені ДВК, яке не опалюється, а у сільраді.

У с. Рокитне Овруцького району на ДВК №180752 сейф також був відсутній, тому вся виборча документація зберігалася у голови комісії вдома. Крім того, на цій ДВК немає кабінок для голосування (у списку виборців - 23 особи) і голосування відбувається в "кімнаті для голосування". Кімната відокремлена, немає іншого входу, закрита шторкою, є столик.

Відповідно до частини 12 ст. 75 Закону України “Про місцеві вибори” територіальна, дільнична виборча комісія забезпечує збереження та охорону отриманих виборчих бюлетенів. Виборчі бюлетені зберігаються у приміщенні виборчої комісії в закритому сейфі (металевій шафі), який (яка) опечатується стрічкою з проставленням на ній підписів усіх присутніх на засіданні комісії та печатки комісії. Сейф (металева шафа чи окрема кімната) постійно (до передачі бюлетенів дільничним виборчим комісіям або до дня голосування) перебуває під охороною поліцейських, а в разі необхідності, за зверненням Центральної виборчої комісії, - співробітників Служби безпеки України.

На ДВК №180963, що у с. Пилиповичі Радомишльського району, спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як члени дільничної виборчої комісії видавали бюлетені особам без паспортів. На зауваження спостерігачів комісія не реагує, свої дії пояснює тим, що якщо відправлять людей додому за документами, вони більше не повернуться. Кажуть, що "село маленьке, і ми всіх знаємо". Всупереч вимогам Закону, бюлетені видавали такі члени комісії: Олена Піхоцька (Радикальна партія Олега Ляшка), Любов Мусійчук (“Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Наталія Черниченко (“Опозиційний блок”), Людмила Лазука (“Об’єднання «Самопоміч»), Таїсія Дубик (ВО «Свобода») та Ольга Лукашенко (“Громадський рух «Народний контроль»).

Таку ж ситуацію зафіксували у  с. Рокитне Овруцького району на ДВК № 180752. На зауваження спостерігачів члени дільничної виборчої комісії також не реагують. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА викликали та чекають на поліцію.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що частина 2 статті 3 Закону України «Про місцеві вибори» чітко визначає, що документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

В Овруцькому районі, у селі Кирдани, на ДВК №180714 при ранковому перерахунку бюлетенів було виявлено невідповідність встановленій формі трьох бюлетенів для голосування за кандидатів у депутати. При належній формі і кольорі бюлетені були порожні, без необхідного для голосування тексту. Друкували бюлетені для Овруцької ОТГ в м. Коростень, у приватній друкарні "Тріада С" (керівник - Стужук Володимир Миколайович).

Члени ДВК склали відповідний акт.

У м. Радомишлі, на ДВК 180914, при розкладанні бюлетенів для голосування за депутатів місцевої ради виявили три бюлетені, які не відповідають встановленій формі;: один без будь-якого тексту, а два білі, без нанесення "хвильок" - одного зі способів захисту, визначеного ТВК. Комісія визнала ці бюлетені непридатними до голосування. Друкувала бюлетені друкарня "Бук-друк" (м. Житомир).

Громадянська мережа ОПОРА зауважує, що відповідно до частини 3 статті 75 закону України «Про місцеві вибори» у разі виявлення невідповідності підрахованої кількості виборчих бюлетенів та кількості, зазначеній у витягу з протоколу територіальної виборчої комісії про передачу виборчих бюлетенів, дільнична виборча комісія складає у двох примірниках акт про розбіжності за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією, із зазначенням встановленої рішенням дільничної виборчої комісії причини розбіжності. Один примірник акта передається до територіальної виборчої комісії, а другий зберігається у дільничній виборчій комісії. За наявності зазначених розбіжностей кількістю виборчих бюлетенів, отриманих дільничною виборчою комісією, вважається кількість, встановлена на засіданні дільничної виборчої комісії та зафіксована в акті про розбіжності і в протоколі засідання комісії.

Громадянська мережа ОПОРА, відповідно до частини 7 статті 77 закону України «Про місцеві вибори», роз’яснює процес видачі бюлетенів членами комісії виборцю: “При проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 3 цього Закону, наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах (враховуючи відмітку в графі "Примітка" щодо постійної нездатності пересуватися самостійно або запису "Голосує за місцем перебування") надає виборцю список виборців для підпису; другий член дільничної виборчої комісії зобов’язаний вписати своє прізвище і розписатися у визначеному місці на контрольних талонах виборчих бюлетенів, проставити на контрольних талонах у позначеному місці номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується у списку виборців за отримання ним виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах, а також розписується у визначеному місці на контрольному талоні кожного виборчого бюлетеня. Після цього член виборчої комісії відокремлює від кожного виборчого бюлетеня, який видається виборцю, контрольний талон та видає виборцю виборчі бюлетені для голосування. При цьому робити на виборчих бюлетенях будь-які інші позначки забороняється. Член виборчої комісії повідомляє виборцю, скільки виборчих бюлетенів він отримав”.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).



Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.