У селі Некраші Черняхівського району Житомирської області кандидат на посаду голови Оліївської об’єднаної територіальної громади Олександр Романчук у школі  встановив п'ять металопластикових вікон та двері.

Як повідомила спостерігачам ОПОРИ директорка школи Алла Кравчук, кандидат проявив ініціативу, відвідавши батьківські збори у навчальному закладі. Під час зборів, батьки учнів просили допомогти замінити вікна. Відтак Олександр Романчук за власні кошти замінив вікна, підвіконня та водовідливи на п’яти вікнах, а також внутрішні вхідні двері.

foto Zhytomyr 26.10.2017 2

Водночас, невідомо, чи проводив кандидат агітацію під час батьківських зборів, однак відповідно до частини 5 статті 63 Закону України «Про освіту» об'єкти освіти, що фінансуються з бюджету, не підлягають використанню не за призначенням, а у Листі МОН №1/9-237 від 06.05.2014 «Щодо неприпустимості використання матеріально-технічної бази навчальних закладів для заходів, не пов’язаних з навчально-виховним процесом», який було адресовано місцевим органам управління освіти і керівникам навчальних закладів, йдеться про необхідність «вжити всіх вичерпних заходів щодо недопущення використання матеріально-технічної бази навчальних закладів для проведення… передвиборчої агітації».

Щодо самого подарунка, то директорка каже, що не знає, чи поставлені вікна на баланс відділу освіти Черняхівської райдержадміністрації (балансоутримувача об’єкту), чи брались відповідні дозвільні документи на ведення будівельних робіт зі встановлення вікон у навчальному закладі.

foto Zhytomyr 26.10.2017 3

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу кандидатів і виборців: відповідно до частини 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що агітація, яка супроводжується наданням товарів підприємствам, установам, організаціям має ознаки непрямого підкупу виборців. Відповідно до частини 3 статті 160 Кримінального Кодексу України здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг – карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.