У Житомирській області під час свята, організованого громадською організацією села Довжик, представники кандидата на посаду Оліївського сільського голови пригощали дітей солодкою ватою у дворі сільського клубу, де наразі розташована також виборча дільниця.

Під час свята, організованого громадською організацією села Довжик, представники кандидата на посаду Оліївського сільського голови пригощали дітей солодкою ватою у дворі сільського клубу, де наразі розташована також виборча дільниця.

21 жовтня у приміщенні сільського клубу села Довжик Кам’янської сільської ради, яке входить до складу Оліївської сільської об’єднаної територіальної громади, відбувся захід «Ало – ми шукаєм таланти», ініційований громадською організацією «Громада Довжика». На заході, крім жителів села Довжик, були присутні і кандидати – самовисуванці в депутати Оліївської сільської ради Геннадій Галіцький та Ігор Бондарчук, а також кандидат на посаду Оліївського сільського голови Микола Тищенко (самовисуванець).

На паркані перед приміщенням клубу спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковані агітаційні матеріали кандидатів у депутати Оліївської сільської ради та кандидатів на посаду Оліївського сільського голови, в тому числі й присутніх на зазначеному заході.

foto1 Zhytomyr 22.10.2017 солодка вата

Поки тривало дійство, на території клубу, в якому зараз також розташована виборча дільниця № 180322, представники кандидата на посаду Оліївського сільського голови Миколи Тищенка пропонували безкоштовну солодку вату для дітей. Причому на апараті для виготовлення солодкої вати була розміщена агітпродукція кандидата.

foto2 Zhytomyr 22.10.2017 солодка вата

За словами Миколи Тищенка, якого спостерігач ОПОРИ попросив прокоментувати зазначений факт,  кандидат не вбачає в цій акції ніякого порушення, адже, на його думку, Закон України «Про місцеві вибори» не забороняє роздавати виборцям безоплатно товари з логотипом кандидата, вартість яких не перевищує 160 грн.

Зазначимо, що пригощання дітей солодкою ватою – популярний серед кандидатів передвиборний хід. Проте, на жаль, ОПОРА дуже часто фіксує значно серйозніші подарунки, які уже можна вважати непрямим підкупом виборців. З огляду на це нагадаємо, що згідно із частиною 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

foto5 Zhytomyr 22.10.2017 солодка вата

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА відзначає, що в даному випадку кандидата не вдасться притягути до відповідальності оскільки роздача товару (солодкої вати) здійснювалася дітям, які не є виборцями. Роздача “виборчої благодійності” дітям - популярна маніпуляція з боку кандидатів, в закон повинна бути внесена відповідна заборона на використання подарунків дітям в цілях агітації.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)