Спостерігач ОПОРИ зафіксував, як члени дільничних виборчих комісій, які приїхали здавати виборчу документацію, переписують виборчі протоколи у коридорах будинку, де розташована Хорошівська ТВК.

На запитання спостерігача, що вони роблять, одна жінка говорить, що переписує протокол, бо неправильно вказала дату (замість 19 грудня написала 18), інша запитує спостерігача, яку він вказав дату (вочевидь, приймаючи його за члена ДВК), а потім, дізнавшись, що перед нею спостерігач, каже, що зробила помилку. 

З розмови зрозуміло, що члени комісії привезли з собою чисті, «запасні» протоколи – підписані і з печатками.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що відповідно до ч. 9 ст. 82 Закону України «Про місцеві вибори» під час транспортування виборчих документів забороняється розпечатувати пакети з виборчими бюлетенями та іншою виборчою документацією.

А ч. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України визначає, що підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів (виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, про підсумки голосування на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму та інших документів, які відповідно до законодавства відносяться до виборчих документів) – караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Оксана Данильченко,

координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області

Тел. 096 7139129,

пошта [email protected]

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.