На дільниці №181128 (с. Вільськ Черняхівського району) незадовго до завершення голосування мобільна група Громадянської мережі ОПОРА, що прибула на виборчу дільницю, зафіксувала видачу бюлетеня не за паспортом, а за документом, схожим на свідоцтво про народження.

Спостерігачі від інших суб'єктів виборчого процесу, які перебували на дільниці, зазначили, що видача бюлетенів без відповідних документів там відбувалася постійно.

На виборчу дільницю мобільна група ОПОРИ викликала правоохоронні органи. Прибувши на дільницю, правоохоронці взяли пояснення та заяву від спостерігачів ОПОРИ.

За словами спостерігачів від інших суб'єктів виборчого процесу, правоохоронці вже були на цю дільницю, однак правопорушення не було зупинено.

Крім того, повідомляють спостерігачі ОПОРИ, кабіни для голосування там влаштовані таким чином, що тканина є тільки з боків, тож, проходячи повз кабіни, можна бачити, як голосують виборці.

18 12 zhytomyr pasport

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно з ч. 2 ст. 3 Закону України «Про місцеві вибори» документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України), а ч. 7 ст. 77 цього Закону передбачає пред’явлення документа виборцем при проведенні голосування.

Відповідно до чч. 1-2 ст. 7 Закону України «Про місцеві вибори» голосування на місцевих виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування. Членам виборчих комісій, іншим особам забороняється вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, що дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця.

Відповідно до ст. 159 Кримінального кодексу України умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, - карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Уразі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Оксана Данильченко,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області
Тел. 096 7139129,

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.