На дільниці №180151, що у селі Хажин Бердичівського району (Семенівська ОТГ), яка розташована у шкільному спортзалі, увесь час був присутній правоохоронець, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Щоб не чекати закінчення голосування на вулиці, поліцейський сидів безпосередньо у приміщенні дільниці. На запитання спостерігача, чому не відчинили інше приміщення, у якому б міг перебувати правоохоронець, члени ДВК пояснили це небажанням створювати «балаган».

Zhytomyr police 18.11

Відтак спостерігач ОПОРИ зателефонував до представників місцевої влади та пропросив прокоментувати ситуацію. Одразу після цього проблему вирішили, відчинивши інше приміщення, правопорушення було припинено. 

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що у ч. 9 ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори» зазначається: «Працівники правоохоронних органів здійснюють охорону правопорядку в день голосування та при підрахунку голосів лише поза межами приміщення для голосування. У разі виникнення фактів порушень правопорядку голова, заступник голови чи секретар комісії може запросити працівника правоохоронних органів для вчинення дій з відновлення правопорядку і лише на час, необхідний для вчинення таких дій».

Уразі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Оксана Данильченко,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області
Тел. 096 7139129,

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.