17 січня  ОПОРА  виявила зовнішню рекламу зареєстрованого кандидата у Президенти України без вихідних даних. Спостерігач викликав поліцію та склав заяву щодо порушення.

Так, у Краматорську на вулиці Олеся Тихого розміщено білборд кандидата на посаду Президента України Анатолія Гриценка (політична партія «Громадянська позиція») без зазначення відомостей про наклад, друкарню, відповідального за друк та замовника. Це, в свою чергу, може мати ознаки порушення чинного законодавства.

19 01 2019 Donetskaya obl Grycenko jhl min

Спостерігач звернувся до поліції  задля інформування правоохоронців про ймовірні ознаки порушення Закону, а також - зареєстрував відповідну заяву.

«Відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів», - акцентувала координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Нагадаємо, Центральна виборча комісія  зареєструвала Анатолія Гриценка кандидатом у Президенти України 15 січня 2019 року.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.