Чергові вибори Президента України заплановані на 31 березня 2019 року, а старт офіційної передвиборчої кампанії почнеться 31-го грудня 2018 року. Та можна констатувати той факт, що неформальну «виборчу кампанію» розпочала велика частина потенційних кандидатів на посаду Президента України.

Зустрічі з виборцями потенційних кандидатів, навала білбордів, роздача подарунків, використання реалізації заходів за бюджетні кошти для власного піару – такі передчасні активності зафіксували спостерігачі ОПОРИ у Донецькій області.

«Донецька область з чисельністю населення 4,5 мільйони осіб є великим електоральним полем, тому й активність тут доволі інтенсивна», – розповів аналітик ГО «Точка доступу» під час прес-конференції у Краматорську.

За останні декілька місяців громадські спостерігачі зафіксували на Донеччині візити політиків, які позиціонували себе як майбутні кандидати у президенти. Так, зустрічі з потенційними виборцями провели Юрій Дерев’янко, Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Сергій Тарута, Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Олександр Вілкул. Двічі в Донецьку область приїздила дружина чинного президента Марина Порошенко (один раз разом із Петром Порошенком), даруючи шкільні підручники.

«Дехто з політиків, які проводять дочасну передвиборчу агітацію, використовують для піару заходи, організовані за бюджетні кошти. Зокрема субвенцію на соціально-економічний розвиток, Державний фонд регіонального розвитку, дорожній фонд, інші державні програми та ресурси. В основному такі порушення зафіксовані з боку чинних народних депутатів, що можна пояснити їх активністю задля переобрання на парламентських виборах восени наступного року. Загалом було зафіксовано 9 випадків відповідного піару, які здійснили Олег Недава, Дмитро Лубінець, Олег Ляшко, Максим Єфімов та Євген Геллер», – зазначила комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області.

Також представники політичних партій, народні обранці не нехтували можливістю «піаритись» на подарунках дітям та організації святкових програм для дітей. Зокрема у грудні, напередодні новорічних свят, активності від політиків побільшало. В основному вона спрямована на представників соціально незахищених верств населення та дітей.

«Наприклад, представники політичної партії «За життя» активно відвідували заклади освіти, організації ветеранів та об’єднання людей з інвалідністю у Маріуполі та в Мангушському районі», – повідомила координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Точкову роботу з потенційними виборцями також ведуть представники Радикальної партії Олега Ляшка. Вони ходять по квартирах, або відвідують дитячі садки, школи та заклади соціальної сфери з пропозицією оформлення безкоштовної підписки на їхнє партійне видання «Слово Ляшка». При цьому формують списки з контактами та адресами проживання людей, які захотіли отримувати газету, щоб, мовляв, з’ясовувати індивідуальні потреби у необхідній допомозі. Таким чином перспективою отримання харчових наборів або медикаментів людей мотивують до підписання на партійне видання.

За словами координаторки, подібна діяльність виходить за межі повноважень політичних сил, адже благодійні вчинки – це прерогатива благодійних організацій.

«Ми пропонуємо потенційним кандидатам у президенти або у депутати повернутись у правове поле, оскільки подібні факти ймовірно підпадають під кримінальну відповідальність. Хоча покарати винних можна буде тільки після офіційної старту кампанії та реєстрації кандидатів», – підкреслила вона.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.