Вчора завершився другий день Першого туру «Зеленої експедиції». Під час поїздки, яку організувало Міжфракційне об’єднання «Зелена енергія змін», створене народними депутатами з різних політичних сил, представники влади, громадські активісти, науковці та журналісти відвідали Донецьку область задля актуалізації теми розвитку «зеленого» сектору енергетики, економіки, а також для вирішення екологічних проблем.

01 13 17 02

Учасники експедиції зустрілися із керівництвом теплової електростанції ПАТ «Донбасенерго» міста Слов’янськ та ознайомилися з потужностями та здобутками станції.

01 13 17 03

Крім огляду об’єктів виробництва традиційних джерел енергії у перший день поїздки делегація відвідала ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі» – єдине в Україні та на пострадянському просторі підприємство з вироблення, встановлення та обслуговування вітроенергетичних установок мультимегаватного класу.

Представники компанії розповіли про процес вироблення вітряних установок та особливості їхнього встановлення. Серед цілей компанії – розвиток альтернативних джерел енергії, захист навколишнього середовища, енергетична незалежність країни та створення «зелених» робочих місць.

01 13 17 04

Протягом другого дня поїздки учасники відвідали біогазовий завод АТЗТ «Екопрод», який планують запустити через місяць. Згідно розрахунків, за рахунок зеленого тарифу проект повинен окупитись через 7-8 років. Орієнтовна сума інвестицій складає 5,2 млн євро.

Тривале будівництво (понад 5 років) пов’язане з розташуванням установки у місті Волноваха (60 км від Донецька). Не зважаючи на ситуацію, власники вірять, що проект не лише окупиться, а й принесе прибуток. Адже навіть без жодної модернізації обладнання станція може пропрацювати близько 20 років.

01 13 17 05

Після огляду нового «зеленого» об’єкту поблизу Маріуполя делегація побувала на «старожилі» міста, заводі, який працює вже 120 років. Йдеться про ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча». На комбінаті розповіли про основні технології, які використовуються, та пріоритетні напрямки технічного переобладнання, спрямовані на енерго- та ресурсозбереження, збільшення виробництва продукції та захист навколишнього середовища.

Зараз потужності комбінату дозволяють виробляти близько 3,7 млн тонн конвертерної сталі, 12 млн тонн агломерату, понад 4,3 млн тонн чавуну та більше 5 млн тонн готового прокату на рік.

Завершилась експедиція Донеччиною зустріччю з міською влада, на якій були представлені досягнення у сфері сталого розвитку міста. Представники влади мали можливість обговорити з гостями основні екологічні проблеми краю.

Перший тур «Зеленої експедиції» передбачає також подорож Запорізькою та Дніпропетровською областями, які триватимуть впродовж наступних двох днів. Тож слідкуйте за новинами від Громадянської мережі ОПОРА.

За коментарями звертайтесь:
аналітик житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Дмитро Кузнєцов
тел.: +38 063 584 49 92