У ДВК №141236 у Миколаївці, як і вранці, виникають проблеми з веденням виборчої документації та активної участі членів комісії. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА та Донецької обласної організації «Комітет виборців України».

Так, у ДВК №141236 у Миколаївці Слов’янського району Донецької області опрацюванням виборчої документації займаються фактично голова та кілька членів комісій. Інші члени комісії розміщені доволі далеко, тому фактично не беруть активної участі у підрахунку голосів. Голова комісії з кількома членами практично самі запечатують документи. Також голова комісії вирішила, що варто перерахувати окремо навіть кутики погашених бюлетенів. Крім того, знову не ведеться нормальний протокол засідання, тобто в цій ДВК повторюється ситуація ранкового засідання.

Donechchyna povtorni problemy z dokumentoobigom u DVK 2

Donechchyna povtorni problemy z dokumentoobigom u DVK 1

У ч. 2 ст. 79 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться: «Засідання дільничної виборчої комісії починається відразу після закінчення голосування, проводиться без перерви і закінчується після складення та підписання відповідних протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з усіх місцевих виборів та по всіх виборчих округах, в яких проводилося голосування на виборчій дільниці, відповідно до вимог, передбачених цим Законом. На час проведення засідання дільнична виборча комісія доручає ведення протоколу засідання виборчої комісії заступнику голови або іншому члену дільничної виборчої комісії. Секретар дільничної виборчої комісії на цьому засіданні вносить відомості до протоколу про підрахунок голосів виборців».

За словами спостерігачів, з відстані, на якій перебувають інші члени комісій від голови, навряд можна детально розгледіти коректність заповнення будь-яких документів. Але більшість членів комісії навіть не проявляють особливого ентузіазму щодо спроб взяти активну участь у підрахунку голосів.

Подібні технічні помилки, імовірніше за все, стали наслідком проблем з формуванням ДВК Слов'янською районною виборчою комісією. Через брак часу, недосвідченість членів комісій, велику кількість замін напередодні дня голосування, особливо серед голів та секретарів, та прискорені процедури підготовки виборчого процесу членам комісій довелось сьогодні працювати в режимі оперативного вирішення технічних неточностей та помилок.

Нагадаємо, громадські спостерігачі провадять спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах в Донецькій області. Закликаємо мешканців Донеччини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

У Донецькій області, в рамках цієї кампанії спостереження, працює Донецька обласна організація «Комітет виборців України» як частина команди Громадського холдингу «Група впливу». Спостерігачі на Донеччині здійснюють спостереження за процесом перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів в Іллінівській сільській громаді Костянтинівського району, Соледарській міській громаді Бахмутського району, Миколаївській міській громаді Слов’янського району. Всі вони відбудуться 18 грудня.