Спеціально для порталу "BezTaby" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Радковська

Європейський досвід свідчить, що енергія, вироблена з біомаси та інших відновлюваних джерел має великий потенціал, оскільки не дорого коштує і завжди є під руками.

Наприклад, в таких європейських країнах з високорозвиненим агропромисловим комплексом як Угорщина, Польща, Фінляндія та країни Балтії, за рахунок великого об’єму біоенергетичної сировини, виробництво енергії з біомаси становить 95%. Враховуючи те, що потенціал України в цьому сенсі є колосальний, наша держава має всі шанси стати лідером в розвитку галузі біоенергетики.

За даними дослідження енергетичного балансу України частка відновлюваних джерел енергії  постійно зростає. Це перш за все пов’язано з гострою необхідністю заміщення транспортуючого газу альтернативними видами палива.

Можна назвати декілька прикладів застосування біоенергетики в Україні. У Миргороді на полтавщині є котельня на соломі. Котельня працює на соломі і опалює десяту частину міста, а це і житлові будинки, і обєкти соціальної сфери. Ще одним яскравим прикладом є село Лосятин на Тернопільщині, в якому виготовляють паливні брикети зі стебел малини. Малину там вирощують на 40 га землі, 150 кг малинових брикетів у день. Також на біопаливо переробляють обрізане гілля, солому та тирсу.

Передбачається, що члени кооперативу зможуть придбати малинові брикети для опалення помешкань та соціальних споруд за собівартістю 1000 гривень за тонну. Для порівняння: вартість такого біопалива у роздрібній мережі сягає 1800 гривень. Перейшовши з природнього газу на паливні брикети, які мають високий коефіцієнт корисної дії, селяни зможуть зменшити витрати на опалення до 50%.

Вже перевели на тверде паливо дитячий садочок та встановили котел піролізного типу в амбулаторії та сільраді, на альтернативне паливо заплановано перевести школу. Як зазначає сільський голова  Надія Залевська, запуск лінії із виготовлення паливних брикетів дозволить Лосятину позбутися енергетичної залежності від російського газу.

Віктор Придатко каже: «Надії на те, що малинові брикети продаватимуть, небагато. Головне, що члени кооперативу зможуть здавати малинові стебла на переробку і отримуватимуть брикети, якими можна опалювати помешкання. Ці брикети підходять як для спалювання у котлах, так і у звичайних грубках. Платити члени кооперативу будуть лише за собівартість переробки: електрику, невелику амортизацію та зарплату двом працівникам. Одна тонна таких брикетів замінить приблизно 500 кубометрів газу».

Як відомо, Національним планом дій з відновлювальної енергетики встановлено загальну мету з розвитку цього сектору в Україні до 2020 року.  Фахівці зазначають, що для виконання поставленої цілі в країні є достатній потенціал біомаси, доступної для виробництва енергії – більше 27 млн. т умовного палива на рік. Це первинні відходи сільського господарства. Але на енергетичні потреби використовують лише 10% загального потенціалу біомаси. Переважно це деревина та лушпиння соняшника. Найменш активно застосовуються в Україні рослинні відходи – 94 тис. т соломи на рік, що становить менше 1% економічного потенціалу соломи в Україні.