Спеціально для ІП ЖИТЛО підготував аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Кузнєцов

Минулого тижня відбувся Перший тур «Зеленої експедиції». Під час поїздки народні депутати з міжфракційного об’єднання «Зелена енергія змін» разом з науковцями та представниками профільних громадських організацій відвідали Схід України, зокрема Донецьку, Запорізьку та Дніпропетровську області.

Під час поїздки команда ознайомлювалась з об’єктами генерації електроенергії як з традиційних, так і з відновлюваних джерел. Зокрема, поїздка передбачала огляд основних видів відновлюваних джерел енергії: сонця, вітру та біопалива. Також делегація зустрілася з представниками місцевої влади та активістами для того, щоб зрозуміти, які екологічні та енергетичні проблеми існують безпосередньо в регіонах.

09 03 17 01

Така практика доволі цікава. Працюючи переважно в столиці, експерти долучаються до розробки ряду документів, які впливають на майбутнє регіонів. Однак бар’єри впровадження законодавства можна побачити лише на практиці, безпосередньо на місцях. Це й підтвердилось безпосередньо під час поїздки. Адже трапляються випадки, коли місцева влада, відповідно до українського законодавства, не має повноважень вирішувати екологічні та інші проблеми в регіоні.

Крім недосконалого законодавства в енергетичній та екологічній сфері існує й інша проблема. Мова йде про відсутність політичної волі в секторі. Іноді можна зіткнутися з тим, що влада вважає неактуальною боротьбу зі зміною клімату, вважаючи, що це суто екологічна проблема.

Для подолання цього бар’єру створено МФО «Зелена енергія змін». Його робота має на меті актуалізувати політичний дискурс щодо «зеленого» порядку денного та створити платформу для діалогу між владою, бізнесом та громадськістю для розвитку «зеленого» сектору енергетики, економіки та вирішення екологічних проблем.

При цьому повинне формуватися розуміння, що боротьба зі зміною клімату – це не лише турбота про довкілля, а й питання сталого розвитку. Тобто задоволення енергетичних та економічних потреб людства, і разом з тим – захист потреб майбутніх поколінь. Адже сталий розвиток передбачає економічне зростання та енергетичну безпеку держави, паралельно із турботою про довкілля.

Як на мене, вибір східних регіонів України для Першого туру «Зеленої експедиції» є більш ніж актуальним. На круглих столах в комітетах чи під час виступів у Верховній раді можна почути, що в умовах збройного протистояння боротьба зі зміною клімату недоречна. Звичайно, цей аргумент важко відкинути, однак у той час, коли ведеться діалог про майбутнє України, місцеві підприємці на сході вже заробляють гроші без шкоди для довкілля. Енергетичний ринок України трансформується і східні регіони не хочуть втрачати лідерство в цьому секторі.

Учасники експедиції отримали певний культурний шок. Не зважаючи на АТО, у місті Волноваха – 50 кілометрів від Донецька – 5 років будується біогазова установка.

Такий тривалий термін пов’язаний з тим, що будівельники відмовлялись будувати, а постачальники – привозити в зону АТО необхідне обладнання. Однак через місяць установка почне працювати на повну потужність.

Також на сході встановлені найбільша в Центральній Європі вітрова та найбільша в Україні сонячна електростанції. Потужності цих станцій вражають, але ще більше захоплює те, що, поки в столиці панує думка: «У нас Схід, нам не до ВДЕ», – на сході підприємці активно переходять на відновлювальні джерела енергії.

Це підтверджує слова народного депутата України Олексія Рябчина: «Боротьба з наслідками глобальних змін клімату – це другий пріоритет після боротьби з глобальним тероризмом у світі. Верховна Рада України стала одним з перших парламентів, що ратифікував Паризьку угоду. Тепер Україну ставлять як приклад надійного партнера для майбутніх зовнішніх інвесторів, що будуть вкладатися у технології, оновлення енергетики, транспорту, сільського господарства в нашій країні. Для нас також важливо скористатися можливостями для трансформації енергетичного сектору, який дуже сильно залежить від викопного палива, який не є енергоефективним, і є застарілим».

Перший тур «Зеленої експедиції» дав зрозуміти, що навіть в умовах збройного конфлікту можливий сталий розвиток. Встановлення об’єктів з генерації енергії з відновлюваних джерел дає змогу забезпечити енергетичну стабільність нашої держави, надати «зелені» робочі місця та можливість дихати на повні легені чистим повітрям.

За коментарями звертайтесь:
аналітик житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Дмитро Кузнєцов
тел.: +38 063 584 49 92