Для більшості мешканців багатоповерхівок гострим залишається питання споживання та оплати житлово-комунальних послуг. Тому громадянська мережа ОПОРА проводить інформаційні зустрічі з городянами, присвячені заходам енергоощадності у побуті.

22 лютого представники ОПОРИ провели захід для відвідувачів Дніпропетровської міської централізованої бібліотеки для дорослих. Учасники зустрічі обговорили проблеми зношеності багатоповерхівок та зростаючих тарифів.

Для того, щоб заощадити енергетичні ресурси та при цьому зекономити на них гроші, активісти порадили присутнім підійти до вирішення питання комплексно. Передусім квартировласникам необхідно звернути увагу на особисті неправильні звички, які призводять до марнотратства ресурсів. А це невчасно вимкнуті крани, залишене світло у порожній кімнаті, забуті зарядні пристрої в електромережі та використання одночасно комп’ютерної техніки та ґаджетів. Представники ОПОРИ порадили користуватись енергоефективними побутовими приладами, повністю завантажувати пральну машину, приймати душ замість ванни. Присутні у залі дітлахи похизувались тим, що вміють економити воду, коли вимикають її під час чищення зубів.

Наступним етапом для створення енергоефективного житла є зменшення витоків енергії з приміщення. Важлива складова теплої кімнати – облаштовані енергозберігаючі вікна. Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА зазначив: «Не всі металопластикові вікна є енергоощадними. Хороші вікна мають бути вироблені з високоякісних матеріалів. Але не менш важлива технологія монтажу. Невірне облаштування призводить до втрат тепла».

Одним з простих способів підвищення температури в оселі є встановлення між стінами та радіаторами сучасних тепло-відбивачів, які, до речі, можна змайструвати самостійно в домашніх умовах.

Обговорюючи прийоми та способи заощадження комунальних благ, всі учасники зустрічі погодились з тим, що економне та комфортне житло досягається не тільки етапними заходами, а й правильними енергоощадними звичками всієї родини. Очікуваний економічний результат – наслідок комплексної роботи сім’ї однодумців.

На згадку про способи енергозбереження представники Громадянської мережі ОПОРА роздали всім учасникам зустрічі інформаційні буклети, розроблені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.