Спеціально для порталу "Обозреватель Криворожский" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Анастасія Ромазова

У Кривому Розі за ініціативи органів місцевого самоврядування проходить конкурс місцевого розвитку «Громадський бюджет». Учасники відбору, а це – організації громадянського суспільства, мають право подати свої проекти та отримати суттєву фінансову допомогу за рахунок муніципальних коштів.

Про деталі та особливості проведення конкурсу представникам Громадянської мережі ОПОРА розповіли співробітники управління економіки Криворізького виконкому міськради.

У 2016 році третина від загальної кількості проектів-переможців (17 з 47) – пропозиції об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів.

Загальний обсяг фінансування з міського бюджету у 2016 році склав 10 млн грн, з яких 3,3 млн грн припав саме на такі організації. Розмір безповоротної допомоги з міського бюджету, яку вони отримали, – становив від 50 до 480 тисяч гривен за один проект.

Станом на листопад 2016 обсяг профінансованих коштів сягає 1,6 млн грн, до кінця року усі проекти будуть реалізовані на 100%.

Головний фокус проектів-переможців зосереджено на проведенні енергозберігаючих заходів, а саме: на заміні дерев’яних вікон на металопластикові, на капітальному ремонті системи теплопостачання (встановлення лічильників тепла та індивідуальних теплових пунктів), на відновлення транзиту холодного водопостачання, заміні електропроводки у місцях загального користування.

06 01 17 02

Однією з умов конкурсу є забезпечення заявниками (авторами проектів) співфінансування проектів у розмірі не менше 10% від загальної вартості проекту.

Згідно положення конкурсу, проекти оцінюють у три етапи.

Перший етап – проведення попередньої перевірки конкурсної пропозиції на відповідність основним вимогам.

Другий етап – експертиза, яка триває три дні. Вона враховує:

  • відповідність напрямам, підтвердження підтримки проекту територіальною громадою міста Кривого Рогу;
  • термін реалізації проекту (протягом бюджетного року);
  • співфінансування конкурсантом (не менше 10% від загальної суми проекту);
  • наявність розробленої проектно-кошторисної документації на виконання робіт;
  • залучення ресурсів з інших джерел на реалізацію чи розвиток проекту;
  • інноваційний потенціал проекту та наявність використання елементів сучасних технологій і методів управлінської діяльності, технологічну обґрунтованість проекту;
  • наявність якісних і кількісних критеріїв оцінки успішності реалізації проекту, фінансово-економічних показників, що мають бути досягнуті шляхом його реалізації;
  • перспективи подальшого розвитку проекту.

Третій етап оцінювання – голосування за проекти. Голосування відбувається протягом 12-ти календарних днів шляхом он-лайн-голосування за проекти на базі спеціалізованого ресурсу в мережі інтернет. Для того, аби проголосувати за проект, необхідно заповнити електронний бланк голосування або безпосередньо звернутися у комунальне підприємство «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» Криворізької міської ради.

Одним з переможців конкурсу «Громадський бюджет» у 2016 році стало ОСББ «Інгулець 27», що знаходиться за адресою пр-т Перемоги, 22. Євген Головацький, заступник голови правління об’єднання, ділиться враженнями від участі в конкурсі: «Найважчим для перемоги було подолати соціальну апатію та заручитись підтримкою жителів, до того ж не у кожного була фізична можливість це зробити».

06 01 17 01

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Інгулець 27» створено у 2007 році, але довгий час управителем залишався ЖЕК. Лише у 2013 році мешканці усвідомили, що управління житлом треба брати в свої руки і об’єднання почало повноцінно функціонувати. За цей час квартировласникам вдалось навести лад у підвалі, замінити систему гарячого та холодного водопостачання, каналізаційні труби; здійснити модернізацію в системі опалення; облаштувати сутінковий датчик на освітлення в місцях загального користування; відремонтувати електрощитову. І всі ці роботи проводилися за власні гроші.

У 2014 році з міського бюджету виділили кошти для капітального ремонту покрівлі будинку. «Після ряду виконаних робіт одним з важливих завдань стало мінімізувати втрати тепла. Тому вирішили встановити енергозберігаючі вікна в кожному під’їзді. Для цього й взяли участь у міському конкурсі «Громадський бюджет». На щастя, наш проект увійшов у число переможців. Ми отримали 135 тис. грн від міста, і вже в серпні будівлю облаштували енергоефективними вікнами. Надалі плануємо скористатися державною Програмою «теплі кредити» і утеплити опалювальні труби в підвалі», – пояснює Євген Олександрович.

Зауважимо, що конкурс місцевого розвитку триватиме. Отже, шанс отримати фінансову допомогу від муніципалітету на впровадження енергоефективних заходів в будівлях мають всі ініціативні організації Кривого Рогу.