Для учнів старших класів павлоградської загальноосвітньої школи №3 цього тижня представники Громадянської мережі ОПОРА провели урок-бесіду на тему: «Енергозбереження у побуті. Чому це важливо?».

«Школярі такого віку вже є повноцінними представниками громадянського суспільства життя, діяльність яких впливає на стан оточуючого середовища, так само як і діяльність дорослої людини. Тому ми проводимо подібні зустрічі, аби виховати у підлітків небайдуже ставлення до екологічних проблем сьогодення», - зазначив місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Продемонструвавши інформаційні слайди та мультиплікаційні відео, активісти пояснили учням, як багато шкоди атмосфері планети завдає надмірне використання електроприладів і ламп розжарювання. А неправильна утилізація енергозберігаючих ламп та батарейок може завдати непоправної шкоди не лише поверхні землі, а й повітрю, яким ми дихаємо.

Стурбовані проблемами планети школярі навели власні приклади енергозбереження у побуті. Найпопулярнішою із них виявилась заміна ламп розжарювання на енергозберігаючі. Підлітки запропонували ввести родинний контроль за вимиканням світла та електроприладів після їх експлуатації. На додаток представники ОПОРИ порадили максимально використовувати природні і безкоштовні джерела енергії. Наприклад, звільнити вікна від зайвого декору, аби дозволити сонячним променям добре освітлювати та обігрівати кімнати.

24 12 16 02

«Хорошим побічним ефектом енергоощадності є також значно зменшені суми при оплаті комунальних послуг. Багато порад, які допомагають економити, не потребують використання додаткових технічних засобів. Однак, якщо поєднувати сучасні технології та відповідально ставитись до використання енергоносіїв економічний ефект для родини збільшиться в декілька разів», - зазначили лектори.

Для загального ознайомлення адміністрації школи активісти передали інформаційні плакати з порадами енергозбереження в оселі, розроблені Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.