У грудні 2018 року Волинську область відвідали четверо потенційних кандидатів у президенти України. Візити трьох із них були пов’язані із першими місцевими виборами у громадах, адже імовірні кандидати у президенти проводили зустрічі із кандидатами у депутати або ж відкрито агітували за них. Про це свідчать дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Президентська виборча кампанія стартує 31 грудня. Однак ще до її початку імовірні кандидати відвідують регіони, де проводять зустрічі чи беруть участь у заходах. Так, у грудні дочасну агітаційну активність у вигляді візитів на Волинь виявили чотири імовірні кандидати у президенти. До області приїжджали Арсеній Яценюк («Народний фронт»), Ілля Кива (Соціалістична партія України), Руслан Кошулинський (Всеукраїнське об’єднання «Свобода») та Дмитро Добродомов («Громадський рух «Народний контроль»).

Кожен із політиків побував в області один раз. Натомість, різниться кількість заходів, які вони провели в області. Зокрема, Арсеній Яценюк взяв участь у трьох заходах, Ілля Кива та Руслан Кошулинський брали участь у двох заходах кожен, а Дмитро Добродомов побував на одному. Результати моніторингу показали, що потенційні кандидати найчастіше зустрічалися із представниками громад.

У грудні першим на Волині побував Арсеній Яценюк. Імовірний кандидат відвідав Волинь 9 грудня та взяв участь у трьох заходах. Зокрема, розпочався його візит із закритої зустрічі із головами ОТГ та місцевими представниками партії. Опісля Яценюк відвідав Боратинську ОТГ, де проінспектував місцеву амбулаторію та дитячий садок. Під час візиту його супроводжував народний депутат України від Волині, член фракції «Народного фронту» у Верховній Раді Ігор Гузь.

12 News Volyn Vizuty Potentsiynux kandydativ 1

15 грудня на Волинь приїжджав лідер Соціалістичної партії України Ілля Кива, який провів два заходи. Політик побував у місті Володимир-Волинський, де мав зустріч із ветеранами війни в Афганістані. Окрім того, Кива відвідав місто Ківерці, де 23 грудня відбувалися перші вбори в  ОТГ. Тут у політика відбулася зустріч із кандидатами у депутати сільських і селищних рад ОТГ. Імовірний кандидат під час зустрічей, зокрема, інформував, що він готується до виборів Президента України.

12 News Volyn Vizuty Potentsiynux kandydativ 1а

19 грудня на Волині побував потенційний кандидат у президенти Руслан Кошулинський. Політик побував у двох районних центрах – смт Стара Вижівка та місті Ківерці. У місцевих будинках культури відбулися відкриті зустрічі потенційного кандидата у президенти із громадою міста. Представляв імовірного кандидата у президенти перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик, який розповів, що Кошулинський у 2014 році  «не побоявся взяти відповідальність на себе, забезпечивши швидке формування органів влади та недопустивши сповзання України до хаосу», що може розцінюватись як елемент агітації. Сам політик у виступі згадав про «антиолігархічний» пакет законів та закликав у першому турі «зробити правильний вибір», однак конкретних прізвищ чи імен не називав. Натомість Кошулинський закликав присутніх підтримати на виборах ОТГ висуванців від «Свободи», яких також представили на зустрічі.

12 News Volyn Vizuty Potentsiynux kandydativ 2

21 грудня на Волині також побував Дмитро Добродомов. Напередодні виборів у Ківерцівську ОТГ нардеп приїхав на зустріч із громадою. Після тривалого виступу, нардеп закликав присутніх голосувати за кандидата, який представляв «Народний контроль» на виборах громади. Тож імовірний кандидат взяв участь лише в одному заході. Зустріч громади із Дмитром Добродомовим відбулася у приміщенні місцевого будинку культури.

12 News Volyn Vizuty Potentsiynux kandydativ 3

Окрім того, у грудні на Волині побували двоє нардепів, які не представляють регіон. Так, 12 грудня у місті Ківерці побував народний депутат, голова Народного Руху України Віктор Кривенко. Нардеп разом із першим номером списку партії до Ківерцівської міської ради та кандидатом на посаду голови громади агітували ківерчан прийти на вибори та підтримати представників партії 23 грудня.

412 News Volyn Vizuty Potentsiynux kandydativ 4

12 грудня на Волинь також приїжджав народний депутат, керівник фракції «Об’єднання «Самопоміч» у ВРУ Олег Березюк. Нардеп відвідав декілька районів: у Володимирі-Волинському він зустрівся із працівниками станції переливання крові, а також із студентами та викладачами місцевого коледжу, де прочитав лекцію. Також він побував у Нововолинську, де зустрівся  із медичними працівниками, а у Шацьку оглянув санаторій «Лісова пісня».

12 News Volyn Vizuty Potentsiynux kandydativ 5

Нагадаємо, згідно із частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів». Окрім того, 15 листопада 2018 року ЦВК оприлюднила заяву про те, що дочасна агітація – поза законом.