На Волині 30 жовтня спостерігачі ОПОРИ виявили у приміщенні територіальної виборчої комісії секретаря ДВК з печаткою і ще не зданою виборчою документацією. А станом на 17:00 30 жовтня члени іншої ТВК розійшлися, не встановивши підсумків голосування і результатів місцевих виборів.

Так, станом на ранок 30 жовтня у приміщення Іваничівської селищної виборчої комісії здавати виборчу документацію прибула дільнична виборча комісія № 070181. З-поміж трьох представників цієї ТВК була секретар комісії. Спостерігачі виявили у неї печатку. Цей інцидент спостерігачка ОПОРИ зафіксувала на відео, склала акт про порушення, а також викликала поліцію. Відтак спостерігачка дала пояснення представнику правоохоронних органів і написала заяву про можливе правопорушення з боку секретаря ДВК.
Зазначимо, що згідно з частиною 24 статті 83 Закону України «Про місцеві вибори» під час транспортування виборчої документації печатка територіальної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні відповідної виборчої комісії.
Інший інцидент трапився у Любомльській міській громаді уже під вечір 30 жовтня. Любомльська міська виборча комісія, отримавши протоколи про підрахунок голосів і виборчу документацію від останньої дільничної виборчої комісії, розпочала процес встановлення підсумків голосування та результатів виборів. Виборча комісія проголосувала за результати виборів Любомльського міського голови, склала відповідний протокол і перейшла до процесу визначення результатів голосування в одномандатних виборчих округах. Втім, станом на 17:00 30 жовтня, так і не встановивши ні результатів виборів, ні підсумків голосування, члени ТВК розійшлися. Бюлетені залишили під охороною поліцейського у приміщенні Любомльської районної державної адміністрації, а уже прийняті протоколи про результати виборів Любомльського міського голови – у сейфі свого приміщення. Приміщення ТВК опечатали. Спостерігач ОПОРИ зафіксував цей факт на відео та склав акт про порушення.

Нагадаємо, що відповідно до частини 2 статті 83 Закону України «Про місцеві вибори» засідання територіальної виборчої комісії починається з моменту закінчення голосування і продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії. Таке засідання територіальної виборчої комісії оформлюється протоколом безперервного засідання, який підписується головою або головуючим на засіданні, а також секретарем виборчої комісії або членом виборчої комісії, який виконував на зазначеному засіданні обов’язки секретаря. До протоколу додаються (за наявності) окремі думки членів виборчої комісії, які брали участь у засіданні і не згодні з прийнятим територіальною виборчою комісією рішенням.



Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)


Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.