Недопуск спостерігачів на ранкове засідання ДВК, голосування без паспорта та недостатня кількість виборчих скриньок й кабінок для голосування, – такі основні порушення, зафіксовані спостерігачами ОПОРИ у дні голосування 11 та 18 грудня у новостворених громадах Волинської області. Про позитивні та негативні тенденції виборів на Волині розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції 20 грудня у Луцьку.

У 8 об’єднаних територіальних громадах Волинської області (Княгининівська, Литовезька, Поромівська, Поворська, Прилісненська, Павлівська, Дубівська, Заболоттівська) відбулись перші вибори депутатів та голів новосформованих рад 11 та 18 грудня.

 

Особливістю виборів в об’єднаних територіальних громадах на Волині, як зазначила координатор Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області   став високий рівень активності кандидатів на етапі реєстрації і, навпаки, – критично низький рівень на етапі проведення передвиборної агітації.

Регіональний координатор ОПОРИ нагадала, що поборотись за депутатські мандати у 8 громадах на Волині виявили бажання 755 кандидатів, а за посади восьми керівників громад – 31 кандидат.

Втім, менше 10% кандидатів відкрили виборчі фонди. Ще менше з них – здійснювали активну передвиборну агітацію. Проміжні фінансові звіти про використання коштів з виборчих фондів подали до територіальних комісій навіть не усі кандидати, які їх відкривали.

«Передвиборну агітацію здійснювали переважно лише кандидати на посади селищного та сільських голів. Претенденти на депутатські мандати проводили лише частково кампанію «від дверей до дверей», і лише 2 з 755 зареєстрованих кандидатів у депутати поширювали друковану агітаційну продукцію»

Без фінансування досить пасивно працювали районні виборчі комісії в області. Для організації і проведення жеребкування щодо формування складу дільничних виборчих комісій канцелярією та необхідною технікою їх забезпечували сільські виборчі комісії.

Самі сільські ТВК на 50% були сформовані з осіб, які вперше брали участь у виборах у цьому статусі. Втім, якщо на етапі проведення перших засідань виникали проблеми у роботі комісій, пов’язані із некомпетентністю їх членів та недостатнім технічним забезпеченням, то на середині виборчої кампанії рівень роботи ТВК зріс, за винятком Заболоттівської селищної ТВК.

Така ж ситуація із дільничними виборчими комісіями, кадровий склад яких – 50-60% осіб, які раніше не працювали у виборчих комісіях.

Позитивною тенденцією є нова, як для такого рівня виборів, форма агітації – проведення публічних дебатів між кандидатами на посади сільських голів у трьох громадах (Княгининівська, Прилісненська, Павлівська). Більше того, у Прилісненській ОТГ троє з чотирьох кандидатів на посаду сільського голови громади провели публічні дебати фактично у всіх населених пунктах об’єднаної громади, а виборці мали можливість попередньо оцінити виступи та передвиборні програми кандидатів.

Щодо негативних тенденцій, то спостерігачі ОПОРИ традиційно виявляли недотримання порядку проведення агітаційної кампанії з боку окремих кандидатів. Спостерігачі фіксували випадки поширення друкованих агітаційних матеріалів, що містять елементи «чорного піару», поширення друкованих агітаційних матеріалів без зазначення замовника, установи, що здійснила друк, тиражу та відповідальної за друк особи, а також розміщення агітаційних матеріалів у невстановлених місцях (на опорах електромереж, деревах тощо).

Виявлялись порушення і з боку районних та сільських виборчих комісій. Основна проблема – недотримання строків оприлюднення рішень та постанов виборчих комісій.

«Найгірше в області працювала Заболоттівська селищна комісія. Спостерігачі фіксували систематичні порушення порядку підготовки та оприлюднення рішень і постанов Заболоттівською селищною виборчою комісією. Секретар ТВК вчасно не вела протоколів засідань. Протоколи готувалися і підписувалися «заднім числом». Постанови і рішення виборчої комісію іменувала «протоколами». Зустрічалися продубльовані постанови, зміст яких суперечив один одному. Для прикладу, довірених осіб згідно із постановами комісія зареєструвала раніше, ніж кандидатів»

Зважаючи на низьку інтенсивність виборчої кампанії в області та переважно незначну активність з боку кандидатів, прогнозовано, в основному перемогу здобули діючі сільські голови сіл, що увійшли до новостворених громад.

Представники Громадянської мережі ОПОРА Олег Макоїд, Руслан Маник та Юлія Ютовець, які працювали 11 та 18 грудня у мобільних групах, розповіли під час заходу про зафіксовані ними порушення виборчого законодавства.

Зокрема, основними порушення в день виборів (11 та 18 грудня) стали:

  • недопуск спостерігачів на ранкове засідання ДВК (Павлівська громада);
  • наявність списку виборців у спостерігача від «УКРОПу» (Литовезька громада);
  • голосування без паспорта/за чужим паспортом (Княгининівська, Прилісненська, Заболоттівська громади);
  • спроба винесення виборчого бюлетеня (Княгининівська громада);
  • присутність на виборчих дільницях спостерігачів від партій, які не є суб’єктами виборчого процесу на цих виборах (Княгининівська, Заболоттівська, Дубівська громади);
  • недостатня кількість виборчих скриньок і кабінок для голосування (Поворська, Павлівська громади);
  • незакриті списки виборців (Поворська, Заболоттівська громади);
  • наявність непідписаних виборцями контрольних талонів (Павлівська громада).

 

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.