Ратнівський районний суд Волинської області задовольнив позовну заяву представників Громадянської мережі ОПОРА щодо відмови у реєстрації її спостерігачів Заболоттівською виборчою комісією для спостереження за виборами у Заболоттівській громаді. Голосування у громаді відбудеться завтра, 18 грудня.  Судове засідання щодо ситуації пройшло у п’ятницю, 16 грудня. 

Ratnivskyj rajonnyj sud

 

Представники Громадянської мережі ОПОРА звернулись до Ратнівського районного суду із проханням визнати бездіяльність Заболоттівської виборчої комісії об’єднаної територіальної громади щодо реєстрації офіційними спостерігачами представників ОПОРИ. У позові також вимагалося зобов’язати Заболоттівську виборчу комісію розглянути подання Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА» та зареєструвати її офіційних спостерігачів.

Усі позовні вимоги було задоволено повністю – відтак цієї неділі, 18 грудня, офіційні спостерігачі  ОПОРИ зможуть працювати на виборчих дільницях Заболоттівській громаді.

Громадянська мережа ОПОРА оскаржувала своє законне право на спостереження за виборами 18 грудня 2016 року на підставі того, що у суботу, 10 грудня, представник від ОПОРИ звернувся до Заболоттівської виборчої комісії з поданням – про реєстрацію офіційних спостерігачів. При цьому комісії надано необхідний для цього пакет документів.

Про прийом документації член комісії, який чергував у приміщенні ТВК 10 грудня, зробив відповідний запис в журналі реєстрації. Відтак є факт підтвердження подання документів, він був зафіксований і на відеозаписі.

У вівторок, 13 грудня, представник Громадянської мережі ОПОРА звернувся до виборчої комісії з проханням надати копію Постанови (себто – рішення) про реєстрацію офіційних спостерігачів організації.

На це член комісії відповів, що організації Громадянська мережа ОПОРА відмовлено у реєстрації її спостерігачів на виборах 18 грудня у Заболоттівській громаді. Пояснити в усній формі причини відмови голова та члени комісії відмовились, сказавши, що до кінця дня нададуть копію постанови.

Втім після кількахвилинної розмови з членами комісії з’ясувалось, що Заболоттівська виборча комісія 12 грудня засідання не проводила, відповідно – протокол засідання не вівся і, звісно ж, жодні рішення не приймалися. Представник ОПОРИ зафіксував на відео усне підтвердження члена комісії, що засідання того дня не проводилося.

У середу, 14 грудня, представник ОПОРИ повторно звернувся до Заболоттівської селищної виборчої комісії з проханням надати копію Постанови про відмову у реєстрації спостерігачів, на  що йому було повторно відмовлено.

Ніяких доказів проведення засідання по розгляду питання реєстрації спостерігачів ОПОРИ надано не було, протоколу проведення засідання та постанови про відмову у реєстрації в документах комісії знову виявилися відсутні.

На підставі цих фактів і, відповідно до частини 5, 6 статті 66 Закону України «Про місцеві вибори», представники Громадянської мережі ОПОРА звернулись до Ратнівського районного суду Волинської області.

Позов подано, вважаючи бездіяльність комісії щодо реєстрації спостерігачів протиправною та такою, що порушує права осіб щодо участі у виборчому процесі.

Суд, як уже згадано, повністю задовольнив усі вимоги позовної заяви представника ОПОРИ.

 

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.