14 грудня на запрошення Луцького міського центру зайнятості Громадянська мережа ОПОРА провела чергову інформаційну зустріч: «Енергоощадність житла. Покрокові дії для вашого будинку».

«З початком опалювального сезону у людей виникає питання: «Як зекономити?». Тому, ці семінари є актуальними. Безробітні цікавляться темою і задоволені, що ми говоримо про це. Адже не кожен знає, що для заощадження можна просто правильно розмістити меблі у своїй квартирі, поставити холодильник у певному місці чи вчасно викинути сміття з пилосмоку. Найбільше ж мені подобається гасло, під яким проводяться семінари, – «Все, що ми заощадили, – ми заробили»», – прокоментувала начальник відділу активної підтримки безробітних Луцького міського центру зайнятості Юлія Харічкова.

16 12 16 01

Активісти ОПОРИ озвучили щоденні поради, дотримуючись яких можна зекономити не тільки ресурси, а й гроші:

  • Утеплення фасаду. Варто пам’ятати, що «клаптикове» утеплення заборонене. Тому мешканцям багатоквартирних будинків необхідно об’єднуватися та «утеплювати» весь будинок.
  • Встановлення лічильників на тепло, воду та газ. Таким чином можна сплачувати лише за спожите.
  • Встановлення індивідуального теплового пункту та регуляторів до нього. Це дозволить самостійно (або ж автоматично) регулювати температуру в оселі.
  • Заміна вікон на енергозберігаючі, або ж просто утеплення їх віконною стрічкою.
  • Заміна ламп розжарювання на енергоощадні LED-світильники. У них тривалий час експлуатації, вони не викликають втоми очей (відсутнє мерехтіння) та не потребують спеціальної утилізації (оскільки не містять ртуті).
  • Встановлення у під’їздах датчиків руху.

Багато порад стосувалось побутових звичок. Так, представники ОПОРИ розповіли, як поводитись з побутовими приладами, що робити зі сміттям, а також куди здавати використані лампочки та батарейки.

Щоб уникнути ситуації, коли тепло виходить з вашої квартири і не повертається, представники ОПОРИ озвучили декілька порад.

«Елементарні заходи з теплоізоляції допоможуть підвищити температуру в квартирі на 4-5˚С. Якщо тепло виходить також через вентиляційні отвори, а закривати наглухо їх не можна, то обладнайте їх спеціальними дверцятами чи шматком картону. Це допоможе підвищити температуру на 5-7˚С. Щоб зберегти тепло у всіх приміщеннях будинку, зачиняйте вхідні двері та заскліть вікна у під’їздах», – розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.

На згадку про захід присутні отримали інформаційні матеріали «10 порад, як зберегти тепло у вашій оселі», підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.