Про те, як саме зекономити на комуналці, розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА у Луцькому міському центрі зайнятості під час інформаційного семінару «Енергозбереження вдома. Прості поради для кожного». Захід відбувся в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проекту USAID).

Представники ОПОРИ розповіли лучанам прості поради, як зменшити споживання енергетичних ресурсів вдома. Дотримуватись цих рекомендацій може і повинен кожен, адже на практиці вони доводять свою дієвість.

Перш за все, поради стосувались побутових пристроїв, які є в наших помешканнях. Для прикладу, потрібно купувати енергоефективне обладнання, що має спеціальне маркування від класу А до G (клас А++ – найекономніші). Чим нижча температура в холодильнику, тим більше енергії потрібно для її підтримки: +6-7˚С і -18˚С в морозильній камері – оптимальна температура для ефективної роботи. При використанні пральної машини слід уникати неповного її завантаження, інакше перевитрата електроенергії може скласти 10-15%. А якщо користуватись пралкою в неправильному режимі прання, перевитрата становитиме близько 30 %. Що стосується порохотяга, то на третину заповнений мішок для збору пилу погіршує всмоктування на 40%.

Розповіли активісти ОПОРИ й про використання енергозберігаючих ламп, які дозволяють заощадити 75-80% електроенергії, адже їхня світлова віддача у 5 разів більша. Переваги світлодіодних ламп – тривалий час експлуатації (до 100 000 год.), високий ресурс стійкості (ударна та вібраційна витривалість), низька робоча напруга, низькі витрати на експлуатацію освітлювальних приладів, екологічна та протипожежна безпека, немає втоми очей, а також найголовніше – відсутня необхідність спеціальної утилізації.

Під час семінару ОПОРІвці також представляли поради щодо вторинного використання сировини. Для зменшення побутових відходів, сміття вдома можна складати в 2 окремих контейнери: для органічних (наприклад, їжі) та неорганічних відходів (усе, що можна переробити у вторинну сировину). Сміття зі скла, паперу, пластику та металу варто викидати у спеціалізовані контейнери. Здавати макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмасу, алюмінієві банки та склобій потрібно у пункти прийому вторинної сировини. А перед візитом до супермаркету корисно брати з собою еко-сумку – тоді не доведеться щоразу купувати поліетиленові пакети.

Громадянська мережа ОПОРА акцентувала також на необхідності утилізації батарейок, адже через наявність у них важких металів викидати їх разом зі звичайними побутовими відходами не можна. Так, одна пальчикова батарейка може забруднити близько 400 літрів води або 20 м2 ґрунту.

 Насамкінець, активісти назвали банки, які надають кредити фізичним особам на заходи з енергозбереження. Серед них – ПАТ «Енергобанк», ПАТ «Банк Львів», АТ «ОТП Банк», АТ «Ощадбанк», ПАТ «Радикал Банк», ПАТ «Універсал Банк» та ПАТ «КРЕДОБАНК». 

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел. 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агенство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.