27 січня 2019 року Громадянська мережа ОПОРА повідомила про те, що на Вінниччині політична партія ВО «Батьківщина» використала День Соборності України як привід для дочасної агітації, а місцевий телеканал ТРК  «Вінниччина» розповів про це у відеосюжеті, який містить ознаки замовності. У відповідь телеканал звинувачує ОПОРУ у неправдивості інформації та вимагає спростування.Проте ОПОРА відкидає звинувачення телеканалу та вбачає у діях каналу спробу тиску на свободу висловлювань під час виборів і  намагання зупинити незалежне спостереження та моніторинг у регіоні.

29 січня ТРК «Вінниччина» на своїй сторінці у соцмережі «Facebook» та на сайті каналу розповсюдила відеосюжет, де йдеться про те, що ТРК «Вінниччина» зазнає необґрунтованих звинувачень.

«Не вперше Громадська організація ОПОРА поширює інформацію щодо телеканалу. Кілька днів тому ОПОРА розповсюдила матеріал, в якому представники організації моніторили законність діяльності однієї політичної партії. Так, розповсюджену інформацію опорівці назвали: «Батьківщина» «піарилась» на Дні Соборності, а телеканал зробив про це сюжет з ознаками замовності», - йдеться у відеосюжеті.

У відеоролику також йдеться про таке: «Зі свого боку телеканал заявляє: поширена інформація абсолютно не є правдивою, оскільки, по-перше, на момент виходу матеріалу кандидат від політичної партії не був зареєстрований, по-друге, відповідне маркування в ефірі було, як того вимагає Закон «Про рекламу», по-третє, моніторинг Громадської організації ОПОРА є непрофесійним, оскільки проводився в соціальних мережах, які не регулюються чинним законодавством».

«Телеканал «Вінниччина» офіційно звертається до представників ОПОРИ для спростування неправдивої інформації», - зазначається у розповсюдженому телеканалом відеосюжеті.

У свою чергу Громадянська мережі ОПОРА відкидає всі звинувачення та вважає, що вимоги каналу про спростування можна розцінювати як тиск на свободу слова в період виборчого процесу та як намагання каналу зупинити незалежне спостереження та моніторинг у регіоні.

У публікації йдеться не про передвиборну агітацію, а про дочасну агітацію одного із потенційних кандидатів. Під дочасною агітацією розуміється агітаційна діяльність ймовірного потенційного кандидата, розміщення зовнішньої реклами, розповсюдження відповідної агітаційної продукції, проведення соціальних і благодійних заходів,  поширення іміджевих матеріалів у ЗМІ, проведення зустрічей із виборцями тощо.

ОПОРА наголошує, що здійснює моніторинг усіх засобів масової інформації, у тому числі їхніх інтернет-ресурсів та сторінок у соціальних мережах, на предмет дотримання стандартів висвітлення суспільно важливих тем, пов’язаних з виборами, у тому числі моніторить випадки проведення дочасної агітації всіма потенційними кандидатами на пост Президента України на всіх доступних медіа-ресурсах, у Вінницькій області зокрема.

ОПОРА нагадує, що виборчий процес розпочався 31 грудня 2018 року відповідно до Постанови ЦВК від 27 грудня 2018 року №253. Після цієї вказаної дати висвітлення виборчого процесу та всіх подій і явищ, пов’язаних з виборчим процесом,  має відбуватися з дотриманням ч. 2 статті 56-5 Закону «Про вибори Президента України»: таке висвітлення має бути достовірним, повним і точним, об’єктивним та неупередженим щодо всіх подій і явищ, пов’язаних з виборчим процесом, у тому числі щодо зареєстрованих та потенційних кандидатів на пост Президента.

ОПОРА закликає всі ЗМІ дотримуватися принципів правдивості, зваженості й неупередженості при висвітленні новин у виборчий період.