У Вінниці на паркані установи виконання покарань незаконно розміщено політичну рекламу кандидата та потенційних кандидатів у Президенти України. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Так, на паркані Вінницької установи виконання покарань №1 розміщено політичну білборди на користь кандидата на посаду Президента України Сергія Капліна (безпартійний, висуванець Соціал-демократичної партії), якого ЦВК уже зареєструвала 8 січня 2019 року та потенційних кандидатів Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка) та Володимира Зеленського (політична партія «Слуга народу»).

09.01.2019 vinnytsia reklama na tiurmi 2

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, зовнішня реклама у місті Вінниці контролюється Департаментом архітектури та містобудування. Цей орган уповноважений видавати дозвіл на встановлення рекламних конструкцій, опираючись на ухвалений Порядок розміщення зовнішньої реклами у місті Вінниця, а також Положення про встановлення вивісок.

За інформацією про рекламні засоби приватної власності, розміщеною на порталі відкритих даних Департаменту архітектури та містобудування Вінницької міськради, згадана реклама розміщена за адресою вул. Привокзальна, 2/1, індивідуального типу розміру 16,8 м.кв. Власником, який розміщує рекламу, є ПАТ «Таскомбанк». Дата видачі дозволу: 17.08.2017. Дата закінчення дозволу: до17.08.2019. Проте там може бути розміщений лише один білборд.

09.01.2019 vinnytsia reklama na tiurmi 4

Як повідомили спостерігачу ОПОРИ джерела з Департаменту архітектури та містобудування Вінницької міськради, реклама на огорожі установи виконання покарань розміщена незаконно. Департамент вже неодноразово звертався до різних відповідних інстанції, зокрема, ще минулого року до начальника центрально-західного міжрегіонального управління з питань відбування кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції. Проте жодної відповіді не отримав.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що відповідно до ч.1 ст.57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Згідно ч.1 ст. 58 цього ж Закону до передвиборної агітації зокрема належить розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами.

Таким чином, зафіксована спостерігачами ОПОРИ 9 січня 2019 року політична реклама кандидата Сергія Капліна, зареєстрованого 8 січня, є передвиборною агітацією, котра може здійснюватися виключно за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, для цілей, визначених цим Законом, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України. 

Тому, якщо буде встановлено, що білборд із зображенням зареєстрованого кандидата в Президенти, встановлений з порушенням виборчого закону, то для громадян або підприємств-розповсюджувачів агітаційних матеріалів настає адміністративна відповідальність, передбачена ст. 212-14 Кодексу про адміністративні правопорушення України за порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами.

В разі, якщо буде встановлено, що решта білбордів із потенційними  кандидатами у Президенти  встановлені з порушеннями Порядку розміщення зовнішньої реклами у місті Вінниці та Правил благоустрою територій міста Вінниці, то осіб, які їх розмістили, слід притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.

Як раніше повідомляла ОПОРА, у Вінниці визначили місця для розміщення передвиборної агітації.