У Вінницькій області активісти політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» роздавали брошуру з колядками та агітацією. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Так, у місті Липовець (виборчий округ №18) під час новорічно-різдяних свят на базарі перехожим роздавали «Колядничок для всієї сім‘ї».

08.01.2019 vinnytsia andriy sadovyi koliadnychok

На його першій сторінці надруковане вітання від потенційного (на той час) кандидата у Президенти України Андрія Садового з уточненням, що він «оголосив про намір балотуватися на посаду Президента України». На зворотному боці брошури напис: «Саме зараз! Андрій Садовий».

08.01.2019 vinnytsia andriy sadovyi koliadnychok 1

«На момент роздачі агітаційних матеріалів Андрій Садовий не був кандидатом, тому ці матеріали формально не вважаються передвиборною агітацією», – зазначила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборам у Вінницькій області. 

Як пояснила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, відповідно до частини 1 стаття 57 Закону України «Про вибори Президента України» для зареєстрованого сьогодні кандидата у Президенти вимоги закону щодо передвиборної агітації розпочнуть діяти із 9 січня 2019 року. До вказаних вимог належать зокрема фінансування передвиборчої агітації виключно за рахунок джерел виборго фонду, заборона непрямого підкупу виборців, використання адміністративного ресурсу тощо. 

ОПОРА повідомляє, що Андрія Садового Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом у Президенти 8 січня 2019 року.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)