Громадянська мережа ОПОРА за результатами моніторингу регіональних телеканалів Вінницької області, що здійснювався у жовтні-грудні 2018 року, зафіксувала 12 сюжетів з ознаками замовності на користь потенційних кандидатів у президенти. Також протягом цього періоду на вінницьких телеканалах вийшло 2 сюжети, пов’язані з публічною діяльністю партій, 3 сюжети на користь народного депутата та 30 матеріалів у випусках новин зі згадуванням прем’єр-міністра.

 Під час дослідження здійснювався моніторинг телеефіру на присутність матеріалів, що можуть мати ознаки «джинси» трьох місцевих телеканалів: ТРК «Вінниччина», філія ПАТ «НСТУ» «UA Вінниця» та телеканал «Віта».

ТРК«Вінниччина»

«Вінниччина» – приватний регіональний телеканал. У рубриці «Спецпроект» на цьому каналі виходять матеріали рекламного характеру про підприємства, бізнес та політику. Ці випуски за структурою нагадують новинні, проте вони не входять до блоку новин, а виходять на телеканалі у вигляді окремого продукту.

Нагадаємо, що в ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» сказано: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою  і  має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Проте згадані сюжети на ТРК «Вінниччина» такого маркування не мають.

У цій рубриці, зокрема, висвітлювалися візити 5 потенційних кандидатів у президенти, що влаштовували заходи у Вінниці. Найбільше сюжетів із поміткою «Спецпроект» були пов’язані з публічною активністю партії «Основа». Так, про заходи за участі потенційного кандидата на посаду Президента від цієї партії Сергія Тарути у Вінницькій області вийшло 2 сюжети. У них йшлося, зокрема, про круглий стіл на тему охорони здоров’я та про візит народного депутата на підприємство «Брацлав». Також вийшов матеріал за 23 листопада з висвітленням прес-конференції, на якій голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко представив керівників місцевих осередків.

Також вийшло 2 матеріали, пов’язані з активністю партії УКРОП. 16 жовтня в ефіру був випуск про проведення цією політсилою «президентських праймеріз» у Вінниці, а вже 7 грудня – окремий сюжет про з’їзд партії УКРОП у Києві, на якому оголосили про висунення Олександра Шевченка кандидатом на пост Президента України.

Про прес-конференцію Анатолія Гриценка (Громадянська позиція) у рубриці «Спецпроект» вийшов 1 матеріал.

У сюжеті за 14 листопада було висвітлено візит потенційного кандидата Валентина Наливайченка (Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість») на підприємство «Геосистема» та проведення прес-конференції на тему відновлення миру.

1 матеріал вийшов про приїзд Бориса Колеснікова на Гніванське хлібоприймальне підприємство та про його візит до хокейного клубу, якому політик подарував ключки. У сюжеті Борис Колесніков титрується як «лідер опозиційного уряду». Також частину цього сюжету, яка стосувалась подарунку хокейному клубу, показали у новинному випуску за 10 листопада.

У випусках новин за листопад вийшло 2 сюжети, що стосувалися приїзду лідера Радикальної партії Олега Ляшка 16 листопада у Вінницьку область. Так, у випуску за 19 листопада був опублікований сюжет про візит лідера Олега Ляшка на підприємство «Хлібороб».

До речі, схожий за змістом синхрон вийшов і в матеріалі на телеканалі «Україна», що висвітлював той же візит. У випуску новин на ТРК «Вінниччина» за 20 листопада був сюжет про візит Олега Ляшка у Немирівську школу №1. Подібний за змістом сюжет про виступ лідера Радикальної партії у цій же школі, вийшов і на телеканалі «Україна».

У випуску новин за 1 листопада вийшов сюжет про візит народного депутата Романа Семенухи від фракції «Об’єднання Самопоміч»: «Успіхи вінницької транспортної компанії дійшли до Верховної ради. Так, вперше до Віннниці з робочим візитом завітав народний депутат Роман Семенуха. Приїхав у місто фонтанів, щоб поглянути на роботу вінницьких підприємств».

У випуску за 23 жовтня вийшов матеріал про візит Юлії Тимошенко у Вінницю, присвячений темі її проекту «Нової конституції».

У випуску за 5 жовтня було оприлюднено сюжет, присвячений регіональному форуму української молоді, який організувала «Батьківщина молода».

Також у випуску новин за 11 грудня вийшов сюжет про проведення тендеру щодо будівництва сміттєпереробного заводу у Львові: «Нагадаймо, Львів – перше місто в Україні, яке комплексно вирішить проблему сміття». У сюжеті цитується міський голова Львова Андрій Садовий, якого вважають потенційним кандидатом у Президенти.

У підсумковому сюжеті новин за 15 грудня вийшов сюжет про звіт нардепа Сергія Кудлаєнка (фракція «БПП «Солідрність») щодо ініційованих ним законопроектів. Також про звіт депутата вийшов сюжет за 12 грудня на телеканалі «Віта».

Телеканал «ВІТА»

Телеканал «ВІТА» за формою власності є комунальним підприємством, належить Вінницькій міській раді. Тож інформаційний простір телеканалу майже повністю пов’язаний з висвітленням діяльності міської ради, департаментів та міського голови. За їх участю переважно формується порядок денний випуску новин.

Подібне висвітлення органів місцевого самоврядування в комунальному ЗМІ не викликає здивування. Проте протягом моніторингу телеканалу було виявлено систематичний вихід сюжетів, що висвітлюють засідання уряду та діяльність прем'єра-міністра без прив’язки до інформаційного приводу місцевості, в якій зазвичай мовить телеканал. Протягом жовтня-грудня Володимир Гройсман з’являвся майже у кожному випуску новин. Загалом про нього було нараховано 30 сюжетів – 20 у жовтні, 8 у лиcтопаді та 2 на початку грудня. Здебільшого сюжети стосуються тем держбюджету, медицини, опалювального сезону, звітів уряду та виступів прем’єра на публічних заходах.

UA: Суспільне мовлення

«UA:Вінниця» є філією Національного суспільного телебачення ПАТ «НСТУ». Протягом періоду жовтень-грудень на телеканалі «UA:Вінниця» не було зафіксовано сюжетів, що можуть мати ознаки джинси. Більше того, навіть заходи, організовані за участю партій, подавалися максимально нейтрально та без позначення партійної приналежності у новинах. Як приклад можна навести сюжет про «Школу ефективного домоправителя», яка була організована місцевим осередком партії «Об’єднання «Самопоміч». У матеріалі відсутнє будь-яке згадування цієї політичної сили у синхроні та при титруванні коментаря організаторів заходу.

Очевидно, подібна політика пов’язана з рішенням ПАТ «НСТУ», якій підпорядковується «UA:Вінниця», про відмову суспільного телебачення розміщувати на своїх загальнонаціональних та регіональних теле- і радіоканалах мовлення рекламу, пов’язану із діяльністю політичних партій, громадських об’єднань, рухів політичної спрямованості чи окремих політичних діячів у позавиборчий період.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, частина 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється частиною 5 цієї ж статті.

Про матеріали, що можуть мати ознаки замовності, в локальних медіа восени читайте у матеріалі на сайті ОПОРИ. Також ОПОРА повідомляла за кого та проти кого «джинсували» районні газети Вінниччини у грудні.