Як громадські спостерігачі ми звикли до тих форм агітації, які дозволені законодавством України. Тож дуже цікаво подивитись, як подібні норми працюють в інших країнах. Ще цікавіше буває побачити, як норми, що у нас заборонені та вважаються неприпустимими, інколи є абсолютно традиційною нормальною практикою в інших.

Цьогоріч в рамках навчальної програми «OpenWorld» до Сполучених штатів Америки відправилось шестеро представників Громадянської мережі ОПОРА з різних регіонів України. Так співпало, що 6 листопада у США відбудеться ще й ряд виборів різних рівнів. Це будуть проміжні вибори і у різному штаті обирають різні посади. На федеральному рівні обирають нижню палату Конгресу та 33 сенатори, а на рівні штатів – у всіх по-різному. Наша група відправилась до міста Коламбус, що в штаті Огайо. Тож у нас обиратимуть губернатора, суддів, членів палати представників (федеральний рівень), членів палати представників (локальний рівень), мера Коламбуса, керівника казначейства, секретаря штату, місцевих сенаторів і це не весь перелік.

Тож спробуємо в серії матеріалів розказати усім про найбільш вражаючі цікавинки виборчого процесу в Америці. А вже в перший вечір, 2 листопада, після знайомства з приймаючими родинами, в яких ми будемо жити найближчий тиждень, ми потрапили на… вечірку. Агітаційну вечірку… Агітаційну вечірку республіканців…

Republican Party Rally – це агітаційний захід, організований у вигляді неформальної вечірки для республіканців. Проте там були також представники влади, бізнесу та ЗМІ.

3 11 2018 Bashtovoj vechirka

3 11 2018 Bashtovoj vechirka publika

Так, чинний губернатор штату, республіканець Джон Касіч (John Kasich) на цьому заході відверто агітував за кандидата в губернатори від республіканців Майка Девайна (Mike DeWine). Чинний губернатор перебуває на посаді вже другий термін, що є максимальною кількістю строків поспіль для однієї людини. Й, фактично, агітує за свого «правонаступника» від республіканців.

3 11 2018 Bashtovoj vechirka agitaciya vid gubernatora

«Адмінресурс!», – сказали б ми як досвідчені громадські спостерігачі. А от і ні! Принаймні, не тут. У штаті це не сприймається як використання владного адміністративного ресурсу. Проста традиційна агітація.

Але ще більше здивування у мене викликали… діти! Так, на агітаційній вечірці виступали діти, які були одягнені в політично брендований одяг. Нашим законодавством використання дітей в агітаційних цілях заборонено. А тут це теж нормальна практика.

3 11 2018 Bashtovoj vechirka agitaciya vid ditej

І, звісно, про традицію агітації на прибудинкових територіях, де ініціаторами виступають самі мешканці відповідно до своїх політичних вподобань, вже, певно, всі знають. Але для нашого ока, що звикло до засилля зовнішньої політичної реклами, це досі виглядає дивно.

3 11 2018 Bashtovoj vechirka vulychna agitaciya

Наступного тижня наша група завітає до демократів. Тож чекайте на новий блог ;)